Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: KMI erkent ook droogte in als uitzonderlijk

De droogte van afgelopen zomer wordt door het KMI als uitzonderlijk beschouwd in 96 Vlaamse gemeenten.

Truiens Schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld): “Na het eerdere goede nieuws* dat de zonnebrand van afgelopen zomer als uitzonderlijk wordt erkend, maakte de Vlaamse minister van Landbouw vandaag bekend dat ook de droogte van afgelopen zomer als uitzonderlijk wordt beschouwd in 96 Vlaamse gemeenten. Dit is een erg belangrijke voorwaarde voor de erkening van de droogte als landbouwramp. Vooraleer dat kan gebeuren, dient de administatie van de Vlaamse Overheid eerst de schade van de droogte te onderzoeken. Dit gebeurt op basis van de vaststellingen en inschattingen van de gemeentelijke schattingscommissies. Aangezien vele landbouwers, zoals aardappeltelers, aanzienlijke verliezen leden, dring ik er op aan dat de administratie deze dossiers snel afhandelt.”

“Ik ben deze zomer als schepen bij verschillende getroffen landbouw- en fruitteeltbedrijven in Sint-Truiden langsgeweest met de schattingscommissies. Ik heb de schade aan de teelten met mijn eigen ogen kunnen vaststellen en ook de cijfers liegen er niet om. Volgens de schattingen zou de totale geraamde schade in Sint-Truiden 16 539 098,90 euro** bedragen. Het merendeel van deze schade, namelijk 16 513 486 euro, betreft fruitbedrijven, waarbij vooral de zonnebrand doorslaggevend was voor de schade aan de teelten. Op basis van de ingediende dossiers, die de administratie nu moet beoordelen, hoop ik dan ook dat zowel de zonnebrand als droogte uiteindelijk als landbouwramp erkend zullen worden.”

Voor meer informatie:
www.hildevautmans.eu 

 

Publicatiedatum: