Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische druiventeler introduceert sensoren om exportkwaliteit voor Japanse markten te verbeteren

Een innovatieve druiventeler in de regio Sunraysia in de Australische provincie Victoria is dit seizoen op zoek gegaan naar manieren om de kwaliteit van zijn export naar Japan te verbeteren door middel van de introductie van koelketentechnologie. 

Enrique Rossi, eigenaar van Budou Farms zegt dat zijn bedrijf dit seizoen zowel in de koelcellen als in de containers sensoren gaat toepassen om de temperatuurschommelingen te monitoren om de kwaliteit van de export naar haar voornaamste exportmarkt Japan te verbeteren.

"Van iedere afwijking in de temperatuur van de koelcellen krijgen we een notificatie zodat we meteen in kunnen grijpen," zegt hij. "We kunnen het hele proces volgen tot aan de aankomst in de haven in Japan. We monitoren alle producten van ons bedrijf tot aan de ontvanger door gebruik te maken van de best mogelijke koelketen."

Budou Farms heeft twee tot drie weken vertraging opgelopen met haar oogst. Rossi legt uit dat dit vooral te maken heeft met het droge voorjaar. 

"We hebben een goede oogst qua aantallen," vervolgt Rossi. "We weten nog niet hoe de uiteindelijke kwaliteit zal zijn omdat het seizoen later is begonnen dan verwacht. We hebben te maken met uitzonderlijke temperaturen en het tekort aan neerslag werkt ook niet in ons voordeel. We hebben het aantal trossen per plant in toom gehouden en passen technieken toe om te voorkomen dat zich teveel vruchten vormen en minimaliseren daarnaast ons watergebruik. We maken gebruik van afvalwater en hebben veel technologie in huis, waaronder vochtsensoren en weerstations. We doen ons best om zo efficiënt mogelijk om te gaan met water door de planten bijvoorbeeld 's nachts van water te voorzien, het toedienen van voeding en door te snoeien."

Japan is de belangrijkste exportmarkt voor het bedrijf. Zo'n 99% van de internationale export is bestemd voor deze markt. Rossi zegt echter dat hij dit seizoen veel concurrentie van Chili verwacht omdat dit land haar export naar Japan zal vergroten.

"In februari en maart zullen grote aantallen druiven de markt bereiken en dat zet de prijzen onder druk," zegt hij. "De Chileense druiven komen eerder op de markt maar zijn langer onderweg. Dit land kan alle rassen aan Japan leveren. Australië beschikt daarentegen over slechts drie rassen maar verlaadt er maar twee. De druiven zijn minder lang onderweg en dus verser bij aankomst. Dit is ons grote voordeel. De kwaliteit zal dit jaar dus het grote verschil gaan maken en daarom hebben we de zaken anders aangepakt, bijvoorbeeld door het introduceren van een andere verpakking en het reduceren van verpakkingsmateriaal. Over het algemeen is Japan een sterke markt en zullen we dit jaar met flink wat concurrentie te maken krijgen." 

Rossi hoopt echter dat in de toekomst Japan niet de enige focus zal zijn voor zijn bedrijf. Met een aantal nieuwe rassen is Budou Farms namelijk van plan om haar marktpotentieel te diversifiëren. 

"Dit jaar hebben we het ras Maylen aangeplant," vervolgt Rossi. "De eerste ranken op ons proefperceel dragen nu al druiven die er zeer veelbelovend uitzien. De maten zijn ook erg goed. We zijn begonnen met de teelt van dit ras met het oog op andere markten. Over twee jaar zal Japan hopelijk nieuwe Australische rassen toelaten, zodat we ook dit ras kunnen exporteren. Het ras komt goed op kleur en we denken dat het iets eerder geoogst kan worden dan ons voornaamste ras Crimson. Dit ras geeft grotere vruchten en we hebben ook gemerkt dat het goed houdbaar is, waardoor het ook geschikt is om over langere afstanden te worden verladen of om lang te worden bewaard. Na dit seizoen zullen we een vollediger beeld hebben."

Rossi voegt eraan toe dat de trends op internationale markten gericht zijn op het verminderen van afval. Vandaar dat Budou Farms volledig composteerbare liner-bags heeft geïntroduceerd.

"We waren op zoek naar alternatieven en kwamen uit bij een bedrijf in Kaapstad, Superior Packaging, dat deze liner-bags vervaardigt," zegt hij. "We testen ze nu uit voor de export naar Japan, een markt die zeer veel waarde hecht aan het reduceren van afval. We zullen het product grondig testen omdat de zomertemperaturen in Australië misschien wel te extreem zijn voor dit materiaal. Toch biedt het ons voordelen, niet alleen voor het milieu maar ook als marketinginstrument. Het is een win-win voor iedereen."

Eén van de jaarlijkse tradities op Budou Farm is het Matsuri Festival, dat volgens Rossi ook wel de 'zegening van de druiven' wordt genoemd en ook de rest van de regio veel voorspoed moet brengen. Dit jaar stond het feest in het teken van regen die zo hard nodig is in dit jaargetijde. 

"Het is een symbolisch ritueel dat een echte traditie is," vervolgt hij. "Mijn vrouw, Junko Matsuzaki, is Japanse, evenals een aantal gezinnen in de omgeving. We wilden deze traditie dan ook levend houden door andere telers uit te nodigen. De watervoorziening is zorgelijk en de prijzen zijn zeven tot acht keer hoger geworden. We zagen dit aankomen en hebben hier rekening mee gehouden in onze budgettering. Als het zo verder gaat, dan kunnen we niet veel meer doen. Het is een enorme uitdaging maar we willen toch positief blijven. We hopen niet alleen voor druiventelers maar voor alle telers in heel Australië dat het zal gaan regenen. In dit vak moet je altijd optimistisch blijven en je aanpassen aan de omstandigheden."

 

Voor meer informatie:
Enrique Rossi
Budou Farms
budoufarms@gmail.com
www.facebook.com/budoufarms

Publicatiedatum: