Discounter geeft signaal af tegen levensmiddelverspilling

Nieuw bij Aldi: 'appelen' met hagelschade

ALDI Nord en ALDI SÜD verkopen appelen met hagelschade: de zogenaamde 'weerappelen' zijn appelen die onder extreme weersinvloeden geleden hebben en getekend zijn door bijvoorbeeld teveel zon of hagel. Ondanks hun schoonheidsfoutjes belanden ze in de schappen van Aldi, want ze smaken net zo goed als hun zusjes zonder schoonheidsfoutjes. De weerappelen zijn deze week in alle Duitse Aldi filialen als actieproduct verkrijgbaar. De appelen zijn in het bijzonder geschikt voor de verwerking, nu in de kerstperiode bijvoorbeeld voor desserts en zoete gerechten zoals apfelstrudel of appeltaart.

Extreem weer treedt steeds vaker op en kan hele oogsten beïnvloeden. Dat kan voor de telers enorme financiële gevolgen hebben. "Door de weerappelen af te nemen en te verkopen, creëren we voor de telers een afzetmarkt. Anders zouden deze appelen tegen een lagere prijs afgegeven moeten worden aan de industrie of ze belanden in diervoeder of composteerinstallaties", zegt dr. Julia Adou, Director Corporate Responsibility bij ALDI SÜD. "Met de weerappelen kunnen we doelgericht onze Duitse telers ondersteunen en tegelijkertijd de waardering voor levensmiddelen vergroten", vult Rayk Mende aan, Director Corporate Responsibility en Quality Assurance bij ALDI Nord.


De nieuwe productlijn is per direct bij Aldi Nord en Aldi Süd verkrijgbaar

Oogst verhageld: 80 procent van de appelen beschadigd
Een teler die van de weerappelen bij ALDI profiteert, is Maik Stölken, appelteler in het Alte Land. "Tijdens de afgelopen zomer is mijn oogst, en die van vele andere telers, letterlijk verhageld", vertelt Maik. Op zijn areaal van 20 hectare raakte bijna 80 procent van de appelen beschadigd na sterke hagel. "Eigenlijk een catastrofe, want de appelen belanden dan niet bij de consument, maar bij verwerkers. Voor duidelijk minder geld. Toen kwam het aanbod van ALDI om de appelen af te nemen en ons daarmee te ondersteunen", aldus Maik.

Engagement tegen levensmiddelverspilling
Met de verkoop van de 'weerappelen' wil ALDI een grotere waardering voor levensmiddelen bij de consumenten bereiken. Groenten en fruit zijn natuurproducten, waarbij optische mankementen niets onnatuurlijks zijn en geen invloed op de smaak hebben. Veel levensmiddelen worden vanwege kleine schoonheidsfoutjes echter uitgesorteerd en belanden niet in de schappen van de retail. ALDI SÜD biedt daarom reeds appelen van klasse II aan: de 'Krummen Dinger', die niet zo rond gegroeid zijn als andere appelen. Qua smaak doen ze echter niet onder voor de perfect gevormde appelen.

Meer informatie is te vinden op: www.aldi.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.