Carlos Esteve, Onubafruit:

"Deze week zijn eerste aardbeien uit Huelva verladen"

Half november werd er met de laatste plukronde in Salamanca een punt gezet achter het aardbeienzomerseizoen van de Spaanse coöperatie Onubafruit. De eerste aardbeien van Huelva werden al eind november geplukt. Tot nu toe heeft Onubafruit hoofdzakelijk de binnenlandse markt bevoorraad met beperkte hoeveelheden, maar met de stijgende volumes van deze week, staat ook de export naar EU-landen in de startblokken.

"Dit jaar zijn we iets eerder dan gebruikelijk van start gegaan met het aardbeienseizoen in Huelva omdat we meer in potten hebben geplant", zegt Carlos Esteve, sales manager van Onubafruit. “Enkele weken geleden is de oogst in het noorden van Spanje afgerond en zijn we begonnen in het zuiden. We zijn nu vooral actief op de binnenlandse markt, waar we concurreren met andere landen zoals Nederland, België, Peru of Marokko.”

"Vanaf deze week exporteren we onze eerste aardbeien. Ook Egypte is momenteel een speler op de markt, maar we hebben wel het gevoel dat de Europese importeurs hun interesse in Egyptische aardbeien verliezen wanneer Spanje verschijnt."

De tweedegraads coöperatie verwacht dit jaar een iets hogere aardbeienoogst. “Er zullen wat meer aardbeien zijn, ook al wijst alles er op dat het areaal in Huelva gelijk zal blijven omdat het aanbod beschikbare grond afneemt. Ook de beperkte toegang tot irrigatiewater en het tekort aan plukkers remmen de uitbreiding van het aardbeienareaal af. De pluk is immers moeilijker dan de oogst van andere gewassen waar het in de tijd mee samenvalt. Het gebrek aan arbeidskrachten is een groeiend probleem, niet alleen in Huelva, maar wereldwijd”, licht Carlos Esteve toe.

85% van de aardbeienrassen die Onubafruit teelt zijn Fortuna en de inheemse Rociera van het FNM-programma (Fresas Nuevos Materiales). Voor de frambozenteelt werkt het met exclusieve rassen via overeenkomsten met veredelingsbedrijven en voor blauwe bessen heeft het eigen rassen. Binnenkort lanceert het ook een eigen aardbeienrassenprogramma.

“Onze frambozenoogst zal dit seizoen 20-25% toenemen”

Ondertussen blijft de teelt van blauwe bessen en frambozen gestaag groeien in Huelva. Maar aan de toename van het areaal blauwe bessen lijkt nu toch een einde te komen.

“In september is het frambozenseizoen 2019/2020 begonnen en inmiddels hebben we al zo'n 2.000 ton verkocht. Net als bij ons en bij andere telers in Huelva neemt de frambozenteelt ook toe in Marokko en Portugal. Dat maak ik althans op uit de forse volumes op de markt dit jaareinde, terwijl er vroeger gewoonlijk enigszins tekorten waren in deze tijd van het jaar. De verkoop loopt redelijk soepel, maar de prijzen zijn naar beneden bijgesteld vanwege het grotere aanbod”, zegt Carlos Esteve afsluitend.

Voor meer informatie:
Onubafruit S.Coop.And.
Tel: +34 959 540 844 (Spanje)
www.onubafruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.