Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siciliaanse citroenenoogst gekenmerkt door gebrek aan grote maten

"Tien dagen geleden ging de pluk van de Primofiore-citroenen van start, waarvan de oogst dit seizoen beduidend lager is dan vorig jaar. Ook worden er meer kleine maten geoogst. In Syracuse worden klasse 5 citroenen geoogst met een gewicht van 90 tot 100 gram. Dit is te wijten aan het warme weer dat tot een paar weken geleden aanhield en waardoor de bomen voortdurend bloeiden en de fruitontwikkeling werd belemmerd," legt Giovanni Pezzino di Geronimo uit, salesdirecteur bij Il Limone del Barone.

Het bedrijf is gevestigd in Carlentini, in de provincie Syracuse, en beschikt over 70 hectare aan sinaasappel- en citroenboomgaarden, waar met name de pitloze citroenrassen Femminello en Sfusato worden geteeld.

Femminello - ook wel bekend als de Limone di Siracusa - wordt gekenmerkt door drie teeltseizoenen tussen oktober en april (primofiore), mei en juni (Bianchetto) en juni en september (Verdello) plaatsvinden. Het huidige seizoen heeft uitzonderlijk veel vertraging opgelopen. 


De Limone del Barone is 100% natuurlijk, de schil van het fruit is eetbaar omdat hij onbehandeld is en is daarom zeer geschikt om gerechten mee op smaak te brengen.

"Ik ben van mening dat citroenen van hoge kwaliteit te herkennen zijn aan de schil. Eind november schoot de vraag naar onze citroenen plotseling omhoog, nadat duidelijk was geworden dat partijen Spaanse citroenen die in Syracuse werden verkocht, behandeld waren met lmazalil, een mogelijk kankerverwekkend schimmelwerend middel. Het feit dat er op het etiket niet was vermeld dat de schil oneetbaar was, is nog kwalijker."

Het merk vermarkt haar klasse 2 en 3 citroenen momenteel voor €1,90 tot €2,00 per kilo maar kan de vraag niet aan. De prijzen zullen tegen het einde van het seizoen waarschijnlijk stijgen. 

De afgelopen jaren zijn citroenen steeds populairder geworden onder gezondheidsbewuste consumenten omdat ze zeer geschikt zijn om verwerkt te worden in gerechten en dranken. Het sap kan toegevoegd worden aan warme en koude dranken en voor het bereiden van verfrissende cocktails en mocktails.

Een paar maanden geleden heeft het bedrijf een nieuw pakstation van 900 m2 in gebruik genomen, waar het citrus wordt verpakt in houten kisten van 6 kilo, kartonnen dozen van 16 kilo en netten van 1 kilo. Het bedrijf is van plan om nog meer veranderingen door te voeren om verder te verduurzamen. Deze zullen gericht zijn op natuurlijke teeltmethoden en het gebruik van hernieuwbare bronnen en duurzame verpakkingen. 

"Binnenkort leveren we onze citroenen in netten van 1 kilo. Het doel is om klanten terug te winnen die geen netten meer inkochten omdat veel leveranciers deze gebruikten voor producten van mindere kwaliteit, met oneffenheden op de schil of die niet sappig genoeg zijn. De uitdaging is om onze pitloze citroenen van premium kwaliteit in netten te verpakken en te garanderen dat ze even sappig zijn als de grotere maten,"  zegt Giovanni Pezzino di Geronimo. 

Het bedrijf is in het bezit van de certificaten GlobalGAP en Grasp. In 2019 zijn ook haar nieuwe boomgaarden volledig productief geworden. 70% van de oogst wordt geëxporteerd met Frankrijk als voornaamste markt. 

"We willen onze export graag uitbreiden en de bekendheid van ons merk vergroten door deel te nemen aan internationale vakbeurzen. Zo zullen we volgend jaar deelnemen aan Fruit Logistica in Berlijn, de belangrijkste AGF-beurs in Europa."

 

Contact:
Azienda Agricola Sperone
Il Limone del Barone

Contrada Sperone
96013 Carlentini (SR) - Italy
Cell.: (+39) 349 3553990
Email: info@illimonedelbarone.it
Website: www.illimonedelbarone.it

Publicatiedatum: