Zeevracht paprika's mogelijk dankzij ozon

Papika's zijn minder geschikt om in zeecontainers te worden vervoerd omdat ze slecht bestand zijn tegen lange transittijden. "Het gaat hier om een kwetsbare groente waarvan het verladen de nodige uitdagingen met zich meebrengt," zegt Christian DeBlasio van Purfresh.

"Ten eerste zijn paprika's erg gevoelig voor bederf en wordt hun schil snel rimpelig," vervolgt hij. "Een ander groot gevaar bij het vervoeren van paprika's over lange afstanden is de kans op grauwe schimmel die zich snel van de ene naar de andere paprika kan verspreiden.

Aangezien paprika's niet-climacterisch zijn, reageren ze nauwelijks op ethyleen maar bacteriën op oppervlaktes en in de lucht en schimmels kunnen het bederf wel versnellen," legt DeBlasio uit. "Traditionele gecontroleerde atmosfeer met een hoog CO2, die vaak toegepast wordt tijdens zeevracht, kan schade veroorzaken zoals het ontstaan van deukjes, verkleuringen of het zacht worden van de groente." 

De Purfresh model 2405 unit produceert ozon om paprika's langer vers te houden.

Hoe is het dan toch mogelijk om paprika's de reis van veertien dagen van Israël naar Rusland te laten maken in een zeecontainer, waarbij het product haar bestemming in optimale conditie bereikt?  

Ozon verlaagt chemische gezondheidsrisico's
“Dit is mogelijk omdat we ozon gebruiken," antwoordt DeBlasio. Voor niet-climacterische groenten, zoals paprika's, heeft Purfresh in 2008 Active Atmosphere met ozon op de markt gebracht. "Ozon valt de schimmel aan en voorkomt de verspreiding ervan waardoor de voedselveiligheid wordt verbeterd. Het kan E.coli, Salmonella en Listeria voor 99% elimineren zonder residuen achter te laten. Groenten en fruit die langer dan zeven dagen bewaard worden met ozon bevatten aanzienlijk mindere residuen van gewasbeschermingsmiddelen waarmee de chemische gezondheidsrisico's voor de consument worden verlaagd." 

Wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit van ozon werden gepubliceerd in een proefschrift van Alwi, Nurul Alyaa (2017) van de universiteit van Nottingham.  "Ozonbehandeling is effectief tegen de groei van bacteriën en grauwe schimmel bij paprika's. Het onderzoek toont aan dar ozon E.coli- en Salmonella-populaties reduceerde ook verminderde het het ontstaan van grauwe schimmel bij paprika's."

Groente behoudt stevigheid dankzij ozon
Naast de verlaging van de gezondheidsrisico's zorgt ozon er ook voor dat de schil van de paprika stevig blijft. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en voorkomt gewichtsverlies en bederf zodat de consument een aantrekkelijker product ontvangt.

Foto gemaakt na aankomst van paprika's die 20 dagen in een koelcontainer van Israël naar Rusland werden vervoerd.

Mogelijkheden voor landen die paprika's telen
De afgelopen zeven jaar heeft Purfresh ervoor gezorgd dat meer dan 500 zendingen paprika's succesvol werden verladen door gebruik te maken van ozon.

Nederland en België telen veel paprika's. De meest containers met paprika's die vanuit Nederland werden geëxporteerd, waren bestemd voor Zuid-Afrika. DeBlasio ziet ook kansen voor andere paprikatelers. "Ook in Californië worden op grote schaal paprika's geteeld, evenals in British Columbia en Ontario (Canada) met exportmogelijkheden naar Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

Toch zijn veel verladers nog niet zo bekend met de rol die ozon kan spelen voor het vers houden van AGF tijdens transport. We zijn nog steeds het enige bedrijf ter wereld dat in staat is om ozon te creëren in zeecontainers," zegt DeBlasio. 

Niet alleen paprika's zijn gebaat bij het gebruik van ozon maar ook andere niet-climacterische soorten groenten en fruit, waaronder ananas, druiven, citrus, uien, meloenen en aardappelen. Deze soorten zijn ook erg gevoelig voor schimmels en bederf. 

Het managementteam op het Purfresh-hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

Voor meer informatie:
Christian DeBlasio
Purfresh
Tel: (+1) 813-546-0274
cdeblasio@purfresh.com
www.purfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.