Harm Valckx, Coöperatie European Blueberry Growers:

"Toegenomen punnetgrootte zorgt dat de markt veel meer blauwe bessen kan opnemen"

Tholen - Het blauwebessenjaar 2019 is volgens Harm Valckx van Berry Packing Services uit Venlo goed verlopen. "Op dit moment zien we Peru en Argentinië teruglopen in volume en kwaliteit, maar we hebben de eerste Chileense bessen al binnen gehad en dat wordt de komende weken opgevolgd met behoorlijke volumes. Ik denk dat niemand in de blauwebessenmarkt zal klagen over het jaar 2019, al hebben we tweede helft van het oogstseizoen nogal wat kilo's verloren door het warme weer. Wij hebben in elk geval geen slecht jaar gehad."

Waar andere spelers in de bessenmarkt zich wel eens zorgen maken over verzadiging van de markt door de wereldwijd groeiende aanplant, is Harm daar minder van onder de indruk. "Weet je, de punnetgrootte in de bessen neemt ook enorm toe. In topweken leveren wij tegenwoordig veel meer bessen in 500 en 300 gram en minder in de gebruikelijke 125-gramsverpakking. Daardoor zien we dat de markt ook veel meer volume op kan nemen."

"Wel zien we dit jaar een bepaalde stabiliteit in de prijzen. De pieken zijn er allemaal een beetje af. De grote exporteurs uit Zuid-Amerika kunnen met hun gemiddelde prijs goed meedoen, maar voor de traditionele handelaar zal het steeds moeilijker worden", verwacht Harm, die zich met Berry Packing Services puur heeft toegelegd op de dienstverlening in de bessen.

"Met de dit jaar opgerichte 'Coöperatie European Blueberry Growers U.A. hebben we zelf de afzet ter hand genomen voor het Noord-Europese seizoen. Hierbij zijn twaalf telers aangesloten met een totaal areaal van zo'n 280 hectare, goed voor 2,5 miljoen kilo Nederlandse, Duitse, Poolse en Litouwse blauwe bessen", vertelt Harm. "Er hebben zich meerdere telers gemeld om zich bij ons aan te sluiten, maar dat willen we heel gecontroleerd oppakken. Voorlopig willen we dit met een geselecteerde groep telers verder gaan doen."

De blauwe bessen van de leden van de coöperatie worden naar klantwens verpakt door Berry Packing Services, het sorteer- en verpakkingsbedrijf voor blauwe bessen in Venlo. dat enkele jaren geleden ontstond vanuit een partnership tussen Special Fruit uit Meer en de teeltbedrijven van Harm Valckx en Leon Schrijnwerkers. Met de locatie in het voormalige pand van Sunberry International zit Harm daarmee weer op z'n voormalige stek.

De anti-plasticdiscussie die dit jaar druk wordt gevoerd, ten spijt. Harm verwacht niet dat de plastic verpakking van de blauwe bessen zal verdwijnen. "Ik zie de markt wel meer naar gerecycled plastic gaan. Ook zien we dat komend seizoen enkele Duitse klanten overschakelen van gedekseld product naar topseal om de milieudruk te verlagen, maar ik zie de plastic verpakking er zeker niet uitgaan. Alternatieve verpakkingen van karton en pulp zijn niet optimaal en zetten zich dan ook nog niet door."

Voor meer informatie:
Harm Valckx
Coöperatie European Blueberry Growers U.A.
Tel: 077-7650000
harm.valckx@berrypackingservices.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.