Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 16-31 oktober

De Brexit… of toch niet?

De laatste twee weken van oktober stonden vooral in het teken van de Brexit. Op 17 oktober melden premier Boris Johnson en Jean-Claude Juncker dat er een akkoord op tafel ligt dat alleen nog door beide parlementen geratificeerd moet worden. We weten inmiddels hoe dit verhaal is afgelopen. Een Brits parlement dat er wel voorstemt maar de nodige wetten niet op een korte termijn wil goedkeuren zorgt opnieuw voor uitstel en nieuwe verkiezingen in december. De boodschap vanuit de branche blijft, bereidt je voor op het ergste scenario zodat je kan blijven exporteren naar het VK.

Naast de Brexit was er de Fruit Logistica in Madrid en was er sprake van een toenemende onrust in Zuid-Amerika. De rellen in Ecuador slaan over naar Chili, Bolivia en Peru. Vooral de stakingen in Chili hebben hun impact op de AGF.

Verder was er de start van het grondwitlofseizoen, de eerste Namibische druiven in Europa, een herstel van de mangomarkt en de introductie van een nieuw kokosnotenmerk op de Nederlandse markt. De meldingen rond ToBRFV nemen eind oktober toe in Nederland met vijf nieuwe meldingen.

Udea en Marqt maakten op 17 oktober bekend dat een meerderheid van de aandeelhouders van Marqt een overeenkomst gesloten heeft met Udea om samen te gaan. Met deze stap versterkt de combinatie haar toonaangevende positie op het gebied van biologische en duurzame retail en groothandel in de Benelux.

De oprichters van Marqt Quirijn Bolle en Meike Beeren spanden een zaak aan om meer tijd te krijgen om hun eigen overnamebod te kunnen formaliseren. De rechtbank schoof dat terzijde.

Het verminderen van plastic verpakkingen wordt ook verder doorgevoerd in deze periode. OTC Organics vervangt voor het nieuwe druivenseizoen uit Zuid-Afrika de plastic bakjes voor karton. Ook AGF-Holland doet aan plasticreductie. de groothandelaar introduceert een lijn mandjes, schalen en banderols van speciaal ontwikkeld natuurkarton voor haar producten.

Tjarda Grimbergen nieuwe directeur van Remmert Dekker Packaging

Per oktober is Tjarda Grimbergen aangesteld als nieuwe directeur van Remmert Dekker Packaging. Zij vervangt voormalig directeur Annemarie Dekker. Tjarda Grimbergen heeft een bewezen staat van dienst. Ze werkte als manager en directeur voor diverse bedrijven in binnen- en buitenland. Ervaren in financieel en operationeel management krijgt zij het vertrouwen om als eerste niet-Dekker het familiebedrijf te leiden.

Banken Champignons opent in Polen haar nieuwe pand. 25% van de omzet van het bedrijf komt van de Poolse tak en de groep groeit jaarlijks met 10%. Het DC is verdubbeld in omzet omdat het pand als snel te klein was. Banken Polen is gevestigd in Niepruszewo in de provincie Groot-Polen.

Op 18 en 19 oktober werd in Californië, de PMA Fresh Summit gehouden. De beurs met een flinke retailfocus trok dit jaar een recordaantal van 24.000 bezoekers. Ook een aantal Nederlandstalige toeleveranciers waren aanwezig op de beurs.

Op 22, 23 en 24 oktober werd de Fruit Attraction Madrid gehouden. In acht hallen toonden 1.800 bedrijven uit 130 verschillende landen wat zij in huis hebben. Elk jaar nemen de bezoekersaantallen toe en dit jaar verwachtte de beursorganisatie zo’n 90.000 bezoekers.

Eind oktober zijn de eerste verticaal geteelde producten bij Van Gelder groente & fruit te verkrijgen. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen Van Gelder en verticale teeltspecialist PlantLab. Om de verticaal geteelde producten te vermarkten, introduceert Van Gelder de nieuwe lijn ‘Van Gelder Indoor’.

Rijk Zwaan heeft in het boekjaar 2018/2019 een recordomzet van 440 miljoen euro bereikt, een groei van ruim 6% ten opzichte van vorig jaar. De omzetgroei deed zich voor in vrijwel alle gewassen en regio’s waarin het bedrijf actief is. Met een marktaandeel van zo’n 9% behoort de onderneming tot de top 5 in de wereldwijde groentezadenmarkt.

De eerste Inspirational voor de AGF-sepcialisten werd dit jaar georganiseerd. In het segment van de maaltijden zit groei en kansen waar de specialist op in kan spelen. Op deze mini-beurs probeert men de specialisten tips en kennis mee te geven over deze kansen.

De NEPG (Noord-West-Europese aardappeltelers) hebben een nieuwe oogstraming gemaakt voor consumptieaardappelen in de vijf belangrijkste Noord-West Europese aardappellanden. Als alle aardappelen worden gerooid, zal er totaal ongeveer 26,9 miljoen ton worden geoogst. Dit is 10% meer dan vorig seizoen en 1,8% meer dan het vijfjaarsgemiddelde. In 2014 en 2017 was de oogst veel groter.

Forever5 Europe wordt eind oktober operationeel op de markt. Het bedrijf kreeg de eerste containers met limes en mango's uit Brazilië in november.

Dan nog wat cijfers om af te sluiten: 1.008 kilo cocaïne aangetroffen tussen de bananen in de haven van Vlissingen.