Tholen - Na een aantal maanden verbouwen en inrichten is fruitverwerkingsbedrijf Frizzy verhuist naar een nieuw ‘snijpaleis’. “We zijn hard gegroeid en hadden meer ruimte nodig”, vertelt eigenaar Jan Schipper. “De ruimte voor het snijden en verwerken is zes keer zo groot geworden: van 60 m2 naar 380 m2.” Een behoorlijke uitbreiding voor het bedrijf, dat dankzij de uitbreiding mee kan groeien met de toenemende vraag van supermarkten.
Fruit snijden is volgens Jan echt een vak apart. “Om een goede fruitsalade te maken, moet je volgens mij drie dingen doen: een goed product inkopen, goed snijden en zorgvuldig inpakken met een goede uitstraling. We gebruiken geen afgekeurd fruit: voor de snijderij willen we alleen het allerbeste gebruiken”, legt hij uit.
Groeispurt
Frizzy levert onder andere aan bakkerijen, hotels en cateraars, maar ziet de meeste groei bij supermarkten. “Wij leveren onder het merk ‘Trakteerfruit’ gesneden fruit aan zelfstandige supermarkten en zien daar echt een groeispurt in. Supermarktondernemers zien hun omzet groeien dankzij de verkoop van gesneden fruit.” Waar komt die populariteit van gesneden fruit vandaan? “De gesneden productentrend heeft natuurlijk te maken met gemak. Het is niet zo makkelijk om zelf een ananas te snijden en veel consumenten vinden een hele ananas of watermeloen ook best veel. Ook mango’s zijn niet de meest simpele producten. Een bakje fruit geeft gemak. Aan ons dan de taak dit zo goed mogelijk te doen en mee te groeien met de vraag.” In het assortiment van Frizzy zitten monoverpakkingen ananas, watermeloen en mango, een meloenmix en vier fruitsalades.
Vakkennis
“Fruit snijden is een heel proces”, vervolgt Jan. “De grote verwerkers gooien een krop andijvie op de band en voor je het weet komt het de machine verpakt uit rollen. Zo simpel is het bij een meloen of ananas, ook qua smaak, niet. Daarbij ben je meer overgeleverd aan vakkennis. Goede mensen zijn daarbij ook van onschatbare waarde. Kijk, voor schoenmakers en banketbakkers zijn er opleidingen, maar voor fruit snijden niet. Daarom besteden we ook veel tijd aan de inwerkperiode en kunnen mensen eerst proef draaien. We hebben een hecht team met ook veel jonge mensen. Het zijn echt een stelletje vakidioten, maar die heb je ook wel nodig in de AGF”, lacht hij.
Voor meer informatie:
Jan Schipper
Frizzy
Antonie van Leeuwenhoekstraat 5
3261 LT Oud-Beijerland
T: 0186 - 61 23 02
M: 06-50210075
E: info@frizzy.nu
W: www.frizzy.nu