Adrie Kleinjan over opmerkelijk aardappelseizoen 2019/20

"Na drie hittegolven geen kwaliteitsproblemen en tegelijkertijd nu nog aardappelen in de grond"

Tholen - De aardappelverkoop loopt volgens Adrie Kleinjan van de gelijknamige aardappelhandel uit Goudswaard momenteel goed door. "De vraag is gezond en breed en er gaan naar veel bestemmingen product heen. Wel is de vraag wat er na Nieuwjaar gaat gebeuren als de licenties voor Afrika ingevuld zijn. Dan hebben we wel markten nodig die dat overnemen. Oost-Europa is een mogelijkheid, maar zij zijn wel erg scherp op de prijs/kwaliteitverhouding. Daarbij is het afwachten wat de verwerkende industrie en de binnenlandse markt gaan vragen."

"De prijs ligt al weken op een stabiel niveau en na nieuwjaar zal blijken hoe de markt zich staande houdt. De wereld is net een dorp en als er markten of vraag wegvallen, zullen andere markten dat op moeten vangen", constateert Adrie. "Er zitten over het algemeen voldoende aardappelen, maar de kwaliteitsverschillen per individuele teler zijn enorm. Het maakt nogal wat uit of ze voor of na de regen of nog helemaal niet hebben gerooid. In Noord-Holland, maar ook in het Zuidwesten zitten er nog best wat partijen in de grond. In het Verenigd Koninkrijk geldt dit zelfs voor 20% van de aardappelen."

"Al met al hebben we te maken met een zeer opmerkelijk jaar. Ondanks drie hittegolven afgelopen zomer hebben we momenteel toch de beschikking over een goede kwaliteit, terwijl die hitte anders vrijwel altijd resulteert in de nodige problemen met glas en doorwas. Anderzijds is het net zo opmerkelijk dat er vandaag op 16 december nog hectares aardappelen gerooid moeten worden. Voor veel telers zorgen deze weersextremen toch voor hoofdbrekens of ze de komende jaren nog wel zulke grote arealen kunnen en willen telen. Dat moet je financieel en mentaal wel kunnen behappen. Genoeg stof tijdens de Kerstdagen om te overdenken", besluit Kleinjan.

Voor meer informatie:
Kleinjan’s Aardappelhandel BV
Adrie Kleinjan
adrie@kleinjansaardappelhandel.nl
www.kleinjansaardappelhandel.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.