Turkse mandarijnenoogst valt niet lager uit

Nu het einde van december nadert, komt het begin van het het Turkse seizoen van W.Murcott-mandarijnen in zicht. De komende maanden zal dit ras, waarvan de populariteit ieder jaar verder toeneemt, de voornaamste focus van een Turkse exporteur zijn. 

Het tekort aan mandarijnen in Marokko, Egypte, Spanje zal mogelijk leiden tot een succesvol Turks seizoen, legt Mustafa Arslan uit, directeur van het Turkse bedrijf MDA Agro. "Via klanten en kennissen weten we dat er sprake is van tekorten in de landen die we als onze voornaamste concurrenten beschouwen. Dankzij de huidige wisselkoers kunnen we ons product dit seizoen zeer voordelig aanbieden. Het belooft dan ook een interessant seizoen te worden. De populariteit van het ras W.Murcott neemt ieder jaar verder toe. Vandaar dat veel telers de afgelopen drie jaar hun Murcott-areaal  hebben vergroot. Als dit nog vijf of zes jaar zo doorgaat, dan zou dit zelfs kunnen leiden tot overproductie."

Hoewel veel mensen beweren dat de oogst in Turkije dit jaar lager uit zal vallen, zegt Arslan dat dit beslist niet het geval is. "MDA verwacht 2.000 Murcott-mandarijnen te oogsten en verladen dit seizoen. Vorig jaar bedroeg de totale mandarijnenoogst in Turkije rond de 1,6 mln ton. De totale oogst van het ras Murcott bedroeg ongeveer 350.000 tot 400.000 ton. De bewering dat de oogst dit seizoen kleiner is, is onjuist. De Turkse mandarijnenproductie groeit jaarlijks minimaal met zo'n  5%. Iedereen kan deze statistieken nalezen op tuik.gov.tr.”

De afgelopen maanden hadden de mandarijnen last van kwaliteitsproblemen. Arslan verwacht dat de kwaliteit de komende maanden zal verbeteren. "De zomer verliep zeer heet en in september en oktober viel er nauwelijks neerslag. De lucht was erg droog wat heeft geleid tot kleinere maten bij aanvang van het seizoen. Het sapgehalte was te laag. Met name Satsuma's kampten hiermee. De recente regenval heeft een einde aan deze problemen gemaakt."

De Murcott-mandarijnen van MDA Agro worden naar andere markten geëxporteerd dan die van de grote spelers op de markt. "Rusland, Oekraïne en Irak waren belangrijke markten voor Turkse mandarijnen. Ons bedrijf kon nooit zaken doen op deze markten omdat ze verzadigd waren met product van de grote spelers. We hebben onze strategie daarom aangepast. Om concurrentie te vermijden, zijn de Balkan en Europese landen de laatste jaren steeds belangrijkere markten voor onze mandarijnen geworden. We richten ons op markten in West- en Midden-Europa." 

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mobile: +90 541 348 39 09
Email: mustafa@mda-agro.com 
www.mda-agro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.