Voor Nederlandse telers weinig verandering, Belgische telers verontrust

Bacterievuur geen quarantaineziekte meer binnen EU

Bacterievuur is vanaf 14 december geen quarantaineziekte meer binnen de EU. Voor Nederlandse telers en vruchtboomkwekers zal er volgens de NFO weinig veranderen, omdat in Nederland bij wet is geregeld dat bacterievuur-aantasting binnen de bufferzones moet worden verwijderd. In België bestaan wel bufferzones, maar is er geen mogelijkheid om bij particulieren in te grijpen. “Daar wordt nu aan gewerkt en ook wordt bekeken hoe verantwoording kan worden afgelegd aan derde landen voor export”, legt Anneke van Dijk van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten uit.

In België werd de afgelopen week verontrust gereageerd op de nieuwe Europese verordening, mede vanwege de perenexport naar China. Doordat bacterievuur van de quarantainelijst is gehaald, is er vanuit de EU geen plicht meer om bacterievuur aan te pakken. België zal dit in de nationale wetgeving moeten opnemen.

In de NFO-nieuwsbrief verscheen eerder dit jaar al het bericht ‘Status van bacterievuur in de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening’.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven