Abrikozen lijden nog wel onder de droogte

Zuid-Afrikaanse steenfruitoogst terug op normale niveau

De Zuid-Afrikaanse steenfruitsector blijft overeind ondanks de ernstige droogte waar de teeltgebieden de laatste jaren door geteisterd werden. Vorig jaar was de oogst over het geheel genomen kleiner. Dit seizoen hield de droogte in de regio Klein Karoo aan en dan met name in het gebied dat zich uitstrekt van Montagu naar Ladismith. In de streek Ladismith zijn de omstandigheden kritiek en is de abrikozenoogst zeer gering.

"De abrikozenoogst was vorig jaar al lager en is dit jaar met nog eens 30% gedaald. Sommige telers hebben nauwelijks nog reserves en verkeren in moeilijkheden nu de winter opnieuw droog is verlopen. Helaas is een aantal bedrijven al kopje onder gegaan," zegt Jacques du Preez van Hortgro. 

De pruimenoogst is zo'n 10% groter dan vorig jaar maar heeft wel te lijden gehad van de zeer hete dagen in september, wat zijn weerslag op de fruitzetting heeft gehad. Naar verwachting zal de totale oogst ongeveer 1,2 tot 1,4 mln dozen lager uitvallen ten opzichte van de verwachte oogst onder normale omstandigheden. 

Nectarines en perziken deden het stukken beter en in de voornaamste teeltgebieden is voldoende water beschikbaar en worden nieuwe rassen die hogere opbrengsten opleveren productief. 

"Nectarines doen het goed en we verwachten dat de oogst 17% groter zal zijn dan vorig jaar," vervolgt Jacques. "De oogst is een week eerder dan voorgaande jaren begonnen waardoor de aantallen tot nu toe zo'n 30% hoger liggen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit zal echter gelijk worden getrokken naarmate het seizoen vordert."

“De perzikenoogst komt overeen met de ramingen en zal 5% hoger uitvallen dan vorig jaar."

Zuid-Afrika kampt ook regelmatig met stroomuitval waardoor de verpakkingsprocessen moeten worden onderbroken. Volgens Jacques worden de stroomonderbrekingen nu gepland zodat verpakkers er omheen kunnen werken maar ze leveren wel logistieke problemen op. De aanhoudende regen in het noorden van het land heeft geen gevolgen voor de steenfruitoogst omdat het fruit hier al geplukt is.

"Ondanks dat de oogst van een paar categorieën lager uitvalt, zijn de maten en kwaliteit van het fruit goed."

Het VK blijft de voornaamste markt voor Zuid-Afrikaans steenfruit, gevolgd door Europa en het Midden-Oosten. 

 

Voor meer informatie:
Jacques du Preeze
Hortgro
Tel: 27 (0)21 870 2900 
Email: jacques@hortgro.co.za  
www.hortgro.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.