Citrus Growers'Association Cultivar Company terughoudend met aanplant van nog meer late mandarijnen en citroenen

Aanplant easypeelers in Zuid-Afrika streeft Navelareaal bijna voorbij

Zuid-Afrikaanse telers hebben de voorbije tien jaar bijna 25.000 hectare citrusplantages aangeplant.

Nieuw aangeplante citrusplantage in de provincie Limpopo

De Zuid-Afrikaanse citrussector is de laatste tien jaar zo sterk gegroeid dat ondanks de krimp van het Navelareaal het totale citrusareaal toch is gegroeid.

54% van het citrusareaal bestaat uit sinaasappelboomgaarden. Valencia's vertegenwoordigen 34% van het areaal (met eens sterke vraag naar Bennie en Turkey Valencia), gevolgd door Navels met 20%. 

In haar laatste nieuwsbrief kondigde de Citrus Growers’ Association Cultivar Company de komst van een zeer veelbelovend nieuw Valencia-ras aan: TS Early, waarvoor de kwekersrechten zijn aangevraagd. Dit ras kan drie weken voor Turkey Valencia worden geplukt en bij de teelt zijn geen behandelingen, zoals met gibberellinezuur, nodig. 

Naast sinaasappelen (een categorie waarin Zuid-Afrika wereldwijd nog altijd toonaangevend is) zijn easypeelers de andere voornaamste citruscategorie. Momenteel bestaat 19% van het citrusareaal in Zuid-Afrika uit easypeelers, tien jaar geleden was dit nog slechts 9%. Het areaal groeide in tien jaar tijd van 5.000 hectare naar 16.200 hectare.

De opkomst van easypeelers, en in het bijzonder van de late rassen, blijft niet beperkt tot de Zuid-Afrikaanse sector maar is ook merkbaar in Peru en Chili, waardoor de concurrentie alleen maar verder toeneemt. 

Op 10.000 hectare worden citroenen en limes geteeld, wat neerkomt op 18% van het totale citrusareaal. Tien jaar geleden stond dit percentage nog op 7,6%. Alleen het grapefruitareaal is gekrompen (met 1.400 hectare) en wordt verdrongen door easypeelers en citroenen. Een decennium geleden vertegenwoordigde het areaal 15,6% van het totaal maar nu is dit nog  maar 9%.

Nieuwe vroege en middellate mandarijnenrassen geplant om piekaanvoer late rassen te voorkomen
De Citrus Growers’ Association Cultivar Company adviseert telers om een verscheidenheid aan rassen te planten als het klimaat en de omstandigheden dit toelaten.  

"We menen dat telers om een piek in de aanvoer van late mandarijnen te voorkomen, voorzichtig moeten zijn met het aanplanten van deze rassen. Ook op het noordelijk halfrond worden deze rassen op grote schaal geteeld waardoor er geen gaten in de aanvoer zijn," legt Jon Roberst uit, directeur van de CGA Cultivar Company. 

Experimentele easypeelerrassen van het Citrus Research and Education Center van de universiteit van Florida worden momenteel vrijgegeven. Het gaat hier om vroege en middellate rassen die een piekaanvoer van late rassen kunnen voorkomen.

 

Voor meer informatie:
Citrus Growers’ Association Cultivar Company
Tel: +27 31 765 2514


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.