Wat is het effect van wortelen op het gezichtsvermogen?

Dat wortelen goed zijn voor je ogen is algemeen bekend. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor maar hoe is men hierachter gekomen? 

Het verband tussen goede ogen en wortelen berust op een mythe. Aangezien Britse piloten er tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer goed in slaagden de vijand 's nachts te lokaliseren en bombarderen, dacht men dat dit te danken was aan hun goede gezichtsvermogen. In werkelijkheid waren de nauwkeurige beschietingen het resultaat van de expertise van de RAF op het gebied van radartechnologie. Om dit geheim te houden, werd er een mythe gecreëerd dat Britse piloten hun goede gezichtsvermogen dankten aan het eten van wortelen. 

Houden de ogen gezond
Wortelen zijn rijk aan antioxidanten, in het bijzonder aan betacaroteen en luteïne, die schade aan de ogen door vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen zijn stoffen die celschade veroorzaken en het gezichtsvermogen aantasten. Wortelen danken hun oranje kleur aan de stof betacaroteen die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Mensen met een gebrek aan vitamine A hebben sneller last van nachtblindheid. Deskundigen zeggen dat vitamine A rodopsine vormt, een lichtgevoelig pigment, dat ons helpt om in het donker te kunnen zien.

Gele wortelen bevatten luteïne, een stof waarvan bekend is dat het leeftijdgerelateerde maculadegeneratie voorkomt, een aandoening die het gezichtsvermogen aantast en tot blindheid kan leiden. 

Andere voordelen
Het eten van wortelen biedt nog meer voordelen. De groente is rijk aan vezels en voorkomt hiermee verstopping. Het is ook bekend dat wortelen de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Rode en oranje wortelen bevatten daarnaast ook veel lycopeen, een antioxidant dat het hart beschermt. Wortelen kunnen bovendien gewichtsverlies ondersteunen omdat ze vezelrijk zijn en zeer weinig calorieën bevatten."

 

Bron: indianexpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven