BLE-marktrapport week 49/2019

'Italiaanse bloemkool domineerde de markt, gevolgd door Franse'

Italiaanse leveringen domineerden de bloemkoolmarkt, gevolgd door Franse ladingen. Belgische producten vulden het aanbod aan en het aanbod werd gecompleteerd met Spaanse producten. De beschikbaarheid was in z'n totaliteit afgenomen. Om sommige plaatsen was het aanbod maar net genoeg om aan de vraag te voldoen. Als gevolg daarvan klommen de prijzen omhoog. Voor Franse bloemkool betaalde men in Frankfurt tot 14 euro per zes stuks. Qua afzet was er over het algemeen niets wezenlijk veranderd ten opzichte van de voorgaande week. De verkoop verliep rustig en zonder bijzondere hoogtepunten. In enkele gevallen daalden de prijzen van Belgische partijen een beetje richting het weekend.

Appelen
Rode appelen stonden in de week van Sinterklaas in het middelpunt van de belangstelling. Het overstappen op partijen uit CA-bewaring is reeds in volle gang en zo tendeerden de prijzen op sommige plaatsen omhoog.

Peren
De verkoopmogelijkheden beperkten zich duidelijk, want in de adventsperiode kiezen de klanten traditioneel eerder voor citrus dan voor peren. Het was dan ook niet erg dat het aanbod iets afnam.

Druiven
De relevantie van de Italiaanse partijen nam af:  Italia en Crimson Seedless hadden alleen nog in München een grotere betekenis. Ondertussen werden Braziliaanse en Peruaanse importdruiven belangrijker op de markt.

Sinaasappelen
Bij de blonde sinaasappelen domineerden Spaanse Navelina's, gevolgd door Italiaanse Navel sinaasappelen. Bij de bloedsinaasappelen kwam ondertussen het ras Tarocco op de markt. Deze werden verkocht naast de reeds gevestigde Moro bloedsinaasappelen. Hun kwaliteit overtuigde meestal.

Klein citrus
Sinterklaas bevorderde de afzet en des te dichterbij kerst komt, des te sterker de vraag toe zal nemen. Het aanbod was voldoende om aan de vriendelijke vraag te voldoen.

Citroenen
Spaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door de Turkse aanvoer. Het aanbod nam weliswaar iets af, maar was voldoende om aan de vraag te voldoen.

Bananen
In de week van Sinterklaas beperkte de vraag naar bananen zich duidelijk. De handelaren hadden hier echter vooruitkijkend op gereageerd en het gereed gestelde aanbod gereduceerd. Zo konden overschotten en prijsverlagingen over het algemeen voorkomen worden.

Sla
De belangstelling voor kropsla nam af, net als de beschikbaarheid. Hoewel de kwaliteit niet altijd volledig overtuigde, tendeerden de prijzen meestal omhoog.

Komkommers
Bij de komkommers domineerden Spaanse ladingen de markt. Vraag en aanbod waren met elkaar in evenwicht. Hierdoor konden de distributeurs hun prijzen meestal op hetzelfde niveau als in de voorgaande week houden.

Tomaten
Nog steeds was het tomatenassortiment afkomstig uit veel verschillende landen. Het aanbod nam weliswaar af, maar was over het algemeen voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen.

Paprika's
Spaanse paprika's domineerden de markt, gevolgd door Turkse paprika's. Het was een week zonder bijzondere gebeurtenissen. De afzet verliep onspectaculair. Omdat de groottes wat meer van elkaar begonnen te verschillen, ontstond er een grotere prijsspanne..

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven