Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er worden bomen gerooid en meerdere bedrijven komen in moeilijkheden"

Dramatische situatie voor de Spaanse kakisector

De kaki’s in Spanje blijven gewoon aan de bomen hangen omdat het niet rendabel is om ze te plukken. Meer nog, niemand lijkt interesse te tonen om ze te kopen. De situatie voor telers en afzetbedrijven is dramatisch.

“In tegenstelling tot het seizoen 2018/2019, waarin vorst en hagel de spelbreker waren en het verlies inluidden van meer dan de helft van de productie, hebben we nu een volle oogst. De bomen die 4 of 5 jaar geleden geplant werden, beginnen nu hun vruchten af werpen en in de komende jaren zal de opbrengst nog verder toenemen”, zegt Eduardo Cifre, oprichter van OKA Fruits en Ribercaqui. "Het fruit van de boomgaarden die niet goed beschermd waren, hebben schade opgelopen door de stortregens van week 49, maar de uiteindelijke volumes zullen er niet erg onder lijden", voegt hij eraan toe.

In de wetenschap dat er meer fruit beschikbaar zou zijn dan vorig jaar, begon de afzetsector al van meet af aan de aankoopprijzen te drukken. “Veel telers raakten in paniek, bezweken onder de druk en deden hun oogst spotgoedkoop van de hand. Een ineenstorting van de prijzen in slechts enkele weken was dan ook vlug een feit. Er hangt nog veel fruit aan de bomen in afwachting van een koper en daar wordt slechts 5 tot 7 cent per kilo voor betaald, terwijl de productiekosten ongeveer 25 cent per kilo bedragen”, zegt de Valenciaanse teler en exporteur.

Eduardo Cifre legt uit dat de afzetbedrijven de eerste klasse kaki’s tegen ongeveer 60-62 cent per kilo verkopen, exclusief transportkosten en het  fruit klasse 2 tegen ongeveer 35 cent per kilo. “Afzetbedrijven hanteren marges van 1 of 2 cent. Eén enkele claim kan zomaar het seizoen bederven. De situatie is dus erg gespannen tussen telers en afzetbedrijven. En ondertussen handhaven de meeste supermarktketens de winkelprijzen op vergelijkbare hoogtes als vorig jaar. Die verdienen dus wel een flinke cent.”

Spanje is koploper in de teelt en export van kaki, een gewas dat zich vooral concentreert in de provincie Valencia. In theorie zou het voor de telers dus niet zo moeilijk moeten zijn een gemeenschappelijk front te vormen om minimumprijzen te kunnen behalen. “Als er niet snel eendracht komt en de telers van mentaliteit veranderen, is er echt geen toekomst voor dit product. Volgend jaar zitten we ongetwijfeld in hetzelfde schuitje, tenzij de weersomstandigheden de kaarten anders schudden. In Frankrijk zijn ze erin geslaagd hun telers tegen dergelijke situaties te beschermen door minimumprijzen vast te stellen om de winstgevendheid van de teelt te waarborgen. Waarom zou dit hier niet kunnen?”

“Er zijn telers die al bomen aan het rooien zijn omdat ze teveel geld hebben verloren. Ook enkele afzetbedrijven flirten met het faillissement zodat veel telers hun geld niet zullen zien aan het einde van het seizoen”, betoogt Eduardo Cifre. "Er is veel wanhoop in de sector en de spanning is te snijden. In die mate zelfs dat er gehoopt wordt op vorst en hagel…", zegt hij afsluitend.

Voor meer informatie:
Eduardo Cifre
OKA FRUITS
Tel: +34 639 628 670 
contact@okafruits.com

Publicatiedatum: