Griekenland grote concurrent Italiaanse kiwisector

Veel landen in Europa hebben de kiwiteelt opgeschaald. Zo groeide de Griekse kiwi-export in tien jaar tijd van 50.000 tot 150.000 ton," vertelt Stefano Pezzo, voorzitter van Fruitimprese Veneto. 

"De teelt in Griekenland groeide in een periode van tien jaar van 75.000 naar 220.000 ton. De binnenlandse consumptie is zeer laag en ook de teeltkosten in het land zijn laag. Als gevolg hiervan is de export van 50.000 naar 150.000 gestegen en hebben Griekse kiwi's op sommige markten de plaats van Italiaanse kiwi's ingenomen."

Hier komen de problemen als gevolg van de Russische boycot nog bovenop. Voor 2014 zette Griekenland 33% van haar kiwi's af in Rusland, terwijl 40% bestemd was voor de Europese markt. De afgelopen vijf jaar hebben de Grieken de kiwiteelt opgeschaald en is het percentage Griekse kiwi's dat naar Europa wordt geëxporteerd, gegroeid naar 70%. 

"De aantallen Griekse kiwi's, die in Duitsland en Spanje worden afgezet, groeien jaar na jaar."

Het productiepotentieel van Italië bedraagt 600.000 ton, hoewel de oogst in 2018 onder de 400.000 ton bleef. Veneto is de vijfde grootste regio in Italië wat betreft de kiwiteelt. De gemiddelde opbrengst is tot onder de 40.000 ton gedaald vanwege de afnemende kwaliteit van de planten. 

"Italië exporteert zo'n 70% van haar kiwi-oogst maar moet de teelt dringend verbeteren, wil zij haar leidende positie op de exportmarkt behouden."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.