VK: Co-op opent 30 winkels voor kerst

Spanje: Eroski promoot landbouwproducten van Alava
Eroski heeft een overeenkomst getekend om de landbouwproducten van Alava te promoten. De overeenkomst is gesloten met de branchevereniging Agroganadera de Álava Union. Dankzij dit samenwerkingsverband kunnen de belangen van telers in de regio van Alava beter worden beschermd. Volgens commercieel directeur Asun Bastida van Eroski is het partnerschap een onderdeel van het streven van de coöperatie om producten uit lokale omgevingen te verhandelen. 
Bron: retailanalysis.igd.com 

Italië: Spar-partner Ergon heeft sterk 2019
Ergon, een Italiaanse franchisenemer van Spar, had in 2019 een sterk fiscaal jaar. De omzet van het afgelopen jaar is in vergelijking met het jaar ervoor met 15% toegenomen. Het winstmarge is in diezelfde periode gestegen met 21,6%. Ergon is actief op Sicilië met het merk Despar. Volgens het bedrijf kwam het sterke resultaat tot stand dankzij overnames die in 2018 zijn uitgevoerd. Ergon heeft over 2019 €6,5mln gereserveerd om de plannen voor groei in 2020 te kunnen ondersteunen.
Bron: esmmagazine.com 

Colruyt heeft een derde van Belgische sector als marktaandeel
Colruyt, dat in België verantwoordelijk is voor de ketens OKay, Spar en Colruyt Lowest Prices, heeft een marktaandeel van 32,5%, oftewel bijna een derde van de totale Belgische sector. Dit blijkt uit de financiële resultaten van het afgelopen halfjaar. In de afgelopen periode steeg de omzet van Colruyt met 2,8% tot €4,7mld. De omzet werd gestimuleerd door de overname van de fietsretailer Fiets! en een positief kalendereffect wegens de late paasdagen van dit jaar. De vergelijkende winkelomzet steeg met 2,1% met inbegrip van de omzet van brandstof en met 1,9% als de afzet van brandstof buiten beschouwing wordt gelaten. De brutowinst van deze periode was €266mln. Het bruto winstmarge steeg tot 26,6% van de omzet dankzij verbeteringen in de bedrijfsvoering.
Bron: esmmagazine.com 

Snelle omzetgroei voor Indonesische retailsector in oktober
De omzet van de retailsector van Indonesië is in oktober gegroeid met het snelste tempo van de afgelopen vijf maanden. Jaar op jaar nam de omzet met 3,6% toe, waar dit in september nog 0,7% was. De omzetgroei kwam met name door de toegenomen omzet van levensmiddelen en auto-onderdelen. De omzetgroei van communicatieapparatuur bleef echter relatief zwak. De omzetgroei van november wordt geraamd op 3,4%.
Bron: reuters.com 

VK: Co-op opent 30 winkels voor kerst
Co-op is van plan om in de twee weken tot de kerstdagen 30 nieuwe winkels te openen. De retailgroep heeft gedurende november en december meer dan £25mln (€29,7mln) geïnvesteerd in nieuwe locaties, waarmee 500 nieuwe banen werden gegenereerd. De vestigingen worden geopend bij stadscentra, wooncomplexen en verkeersknooppunten. Het programma aan de hand waarvan Co-op met winkels uitbreidt is gefocust op meer nabijheid in verhouding tot de consument. De keten probeert zijn aanbod zowel door middel van fysieke winkels als via online kanalen dichter bij de klant te krijgen. Gebruiksgemak en snelheid spelen volgens directielid Stuart Hookins hierbij een sleutelrol. "Onze aandacht ligt bij het kiezen van de juiste locatie om zo op een handige manier bij onze leden en klanten te leveren wat ze nodig hebben, wat ze willen en waar ze om geven.”
Bron: retailanalysis.igd.com 

Meer omzet bij Vomar
Vomar Voordeelmarkt heeft in het jaar tot nu toe een omzetgroei van 11% behaald. Vomar-CEO Aart van Haren omschreef de afgelopen periode als buitengewoon succesvol. In het afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in mogelijkheden voor meer groei in de toekomst. Zo is er een nieuw logistiek centrum voor versproducten geopend in Alkmaar en zijn in de herfst vier nieuwe winkels in bedrijf gegaan. "Aan het begin van 2020 gaan we de productiecapaciteit verdubbelen van onze centrale bakkerij in Alkmaar", aldus van Haren. "Ook hebben we plannen om ons huidige winkelnetwerk fors uit te breiden in de komende jaren."
Bron: esmmagazine.com 

Weinig kerststemming te zien bij Britse supermarktomzet
De omzetgroei bij Britse supermarkten is in het afgelopen kwartaal in tempo afgenomen. Britse consumenten hebben hun kerstinkopen uitgesteld in verband met de de aanloop naar de nationale verkiezingen van 12 december. Volgens onderzoeksbureau Kantar zagen de vier grootste Britse ketens, te weten Tesco, Sainsbury’s, Asda en Morrisons hun omzet in het afgelopen kwartaal teruglopen. Ook verloren de grote vier marktaandeel aan de Duitse discountketens Aldi en Lidl, die op dit moment in hoog tempo nieuwe winkels openen. De Britse supermarktomzet steeg in de twaalf weken tot 1 december jaar op jaar met 0,5%. In november was deze toename 1%. De omzet bij Tesco daalde met 0,8%, terwijl bij Sainsbury's, Asda en Morrisons een omzetafname was te zien van respectievelijk 1,1%, 1,9% en 2,9%. De omzet bij Aldi steeg met 6,2%, terwijl de omzetgroei bij Lidl op 9,3% neerkwam. Samen hebben de twee discountketens nu een marktaandeel van 14,1%.
Bron: reuters.com 

Chili: Walmart trekt verzoek om politiebescherming terug
Walmart heeft in Chili zijn aanvragen voor politiebescherming teruggetrokken. Ondanks dat is er in Chili nog steeds sprake van onrust en loopt de keten een reëel risico dat winkels worden geplunderd. De Chileense tak van Walmart heeft bij rechters in zes steden aangegeven dat de aanvallen op Walmart-vestigingen de mogelijkheden voor de keten in Chili ernstig hebben geschaad. "Gezien de huidige omstandigheden in het land gaat het herhaaldelijk plunderen van onze winkels nog steeds door", aldus Walmart Chile in een verklaring.
Bron: reuters.com 

VS: Target zet pilotprogramma voor blinden en slechtzienden in
Target heeft een pilotprogramma voor blinden en slechtzienden uitgebreid naar 600 winkels. Het programma draait om de dienstverlening Aira, waarmee blinde en slechtziende klanten worden gekoppeld aan professionele begeleiders in winkels. Het Aira-programma werd vorig jaar met succes geïntroduceerd. De uitbreiding is in november doorgevoerd. Volgens Target leidt de samenwerking met Aira tot meer toegankelijkheid in Target-vestigingen en een fors verbeterde winkelervaring voor consumenten met een visuele beperking.
Bron: supermarketnews.com 

Canada: Farm Boy opent acht winkels
Farm Boy neemt nieuwe stappen in zijn uitbreidingsplan voor Ontario. In de komende twee jaar worden acht nieuwe locaties geopend in de Canadese provincie. Drie van de nieuwe winkels komen te staan in St. Catharines, Ottawa en Newmarket, terwijl de rest wordt opgezet in het stadscentrum van Toronto. De plannen voor de nieuwe locaties werden bekend gemaakt vlak nadat Farm Boy een winkel officieel had geopend in Burlington.
Bron: canadiangrocer.com 

Ahold-Delhaize investeert $480mln in Amerikaanse leveringsketen
Ahold-Delhaize USA heeft een investering aangekondigd van $480mln (€433,4mln) voor het reorganiseren en uitbreiden van de leveringsketen aan de Amerikaanse oostkust. De investering wordt gebruikt te ondersteuning van een strategie voor de komende drie jaar, die moet leiden tot een volledig geïntegreerd distributiemodel. Zo worden er drie distributiefaciliteiten overgenomen van C&S Wholesale Grocers en worden leasecontracten gesloten voor nog eens twee faciliteiten. Ook wordt er geïnvesteerd in twee nieuwe volledig geautomatiseerde faciliteiten voor koelbewaring, die aan de oostkust van de VS worden opgezet.
Bron: aholddelhaize.com 

VS: Walmart begint met thuisbezorging met robots in Houston
Walmart werkt samen met het in robottechnologie gespecialiseerde bedrijf Nuro om geautomatiseerde thuisbezorging mogelijk te maken in de omgeving van Houston. In de komende maanden zal de technologie van Nuro beschikbaar zijn voor Walmart-klanten in Houston die zich voor de bezorgdienst hebben aangemeld. Later in 2020 zal de service ook door een groter publiek kunnen worden gebruikt. De bezorgdienst van Nuro en Walmart is gebaseerd op zelfrijdende bestelwagens, die rond rijden met een volledig assortiment aan boodschappen, waaronder verse groente en fruit.
Bron: grocerydive.com 

VS: New Seasons Market fuseert met Good Food Holdings
De zelfstandige supermarktketen New Seasons Market, dat ook verantwoordelijk is voor New Leaf Community Markets, gaat fuseren met Good Food Holdings. Vervolgens zal New Seasons Market, dat in 2000 is opgericht, onder eigen management in bedrijf blijven. Good Food Holdings is in handen van de Zuid-Koreaanse retailer Emart. Onder de paraplu van Good Food Holdings vallen onder andere de zelfstandige ketens Bristol Farms, Metropolitan Market en Lazy Acres Natural Market, die allen aan de westkust van de VS zijn gevestigd. Forrest Hoffmaster, CEO van New Seasons Market, is positief over de fusie. "De samenwerking met Good Food Holdings verbetert onze levensduur als hoeksteen van de gemeenschap. We blijven net zoals toen we begonnen in 2000 ons sterk maken voor de lokale voedseleconomie en duurzaamheid", aldus Hoffmaster.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Ingles breekt records in fiscaal jaar 2019
Ingles Markets Inc. had in zijn fiscaal jaar 2019 een recordomzet van $4,20mld (€3,79mln), tegenover de omzet van $4,09mld (€3,69mld) van het jaar ervoor. De bruto jaarwinst stond op $106,6mln (€96,3mln), waar dit in het fiscaal jaar van 2018 nog $80,3mln (€72,5mln) was. De netto winst stond voor 2019 en 2018 respectievelijk op $81,6mln en $97,4mln (€73,7mln en €88,0mln). De netto winst van 2018 was hoger, omdat deze positief werd beïnvloed door een nieuwe belastingwet. Deze Tax Cuts and Jobs Act werd in 2017 ingesteld. In het vierde kwartaal nam de omzet jaar op jaar toe van $1,06mld tot $1,08mld (van €960mln tot €980mln). De netto winst steeg jaar op jaar van $18,4mln tot €20,9mln (van €16,6mln tot €18,9mln).
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Walmart doneert terrein voor stadspark
Walmart gaat een stuk terrein van 30 hectare doneren aan het stadsbestuur van Bentonville, Arkansas. Het stuk terrein wordt gebruit voor de ontwikkeling van een park, dat uiteindelijk een oppervlak van ongeveer 40 hectare zal beslaan. Volgens een blogbericht van onderdirecteur Dan Bartlett zal het park onder andere ideeën verwerken voor open ruimtes en speelplaatsen. Bentonville staat ook wel bekend als de locatie van het hoofdkantoor van Walmart.
Bron: progressivegrocer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.