Sectorprognose ABN AMRO:

"Onzekerheid rondom stikstof en pfas remt groei transportsector in 2020"

De stikstof- en pfasproblemen zullen het komende jaar de groei van de transportsector flink afremmen, zo meldt ABN AMRO in zijn sectorprognose. De bank verwacht dat de groei van de transportsector in 2020 flink zal vertragen, van 1,5 procent in 2019
naar 0,5 procent in 2020.

Vanwege de strengere normen voor pfas mag veel grond niet meer worden verplaatst, wat voor veel sectoren gevolgen heeft, met name in de weg- en waterbouw. Veel projecten werden gestaakt door de stikstof-uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar. Dit zorgde onder andere voor een voorlopige stop op de realisatie van Logistiek Park Moerdijk. ABN AMRO verwacht dat de problemen rondom stikstof en pfas ook in 2020 zullen doorspelen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de bouw, maar ook de industrie en agrarische sector: bedrijfstakken die voor de transportsector van belang zijn. De bank verwacht voor de agrarische sector een krimp van 0,5% in 2020.  

Wereldhandel
ABN AMRO verwacht verder volgend jaar een stijging van de wereldhandel met 1%. Volgens de bank zullen vooral de luchtvracht en containermarkt hiervan profiteren. Het wegvervoer gaat een slechter jaar tegemoet, omdat de verwachting is dat de in- en uitvoer van goederen in 2020 af zal nemen. Dit treft met name de wegtransport, aldus ABN AMRO. Lichtpuntje hierbij is dat later in het jaar de im- en export weer aan kan trekken en voor een boost in de sector kunnen zorgen.

Bekijk hier de volledige sectorprognose van ABN AMRO.

Bron: ABN AMRO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven