Henk de Widt, Wilko Fruit:

"Feestdagen en slecht weer zorgen nauwelijks voor opleving Spaanse groenten"

Tholen - Met de feestdagen van afgelopen vrijdag en maandag in Spanje in het achterhoofd, was de verwachting dat er voor de groenten uit Almería nog weleens wat extra vraag gecreëerd kon worden. Die opleving bleek volgens Henk de Widt, Spanje-inkoper bij WilkoFruit opvallend genoeg uit. Henk is nu 27 jaar actief met de import uit voornamelijk de regio’s Almería en Murcia versterkt sinds een paar maanden het team bij Wilkofruit in Breda. "Met de producten die buitenom die dagen binnen zijn gekomen, is er eigenlijk met geen enkel product een prijsverhoging geweest."

"Rode paprika's gaan momenteel rond de 8-8,50 euro en ook de groene zijn gestegen naar dat prijsniveau. De prijs van de gele paprika's, vaak net wat lastiger in de afzet, ligt rond de 7,50 euro. Al met al geen slechte prijzen voor de tijd van het jaar", constateert Henk. "Wel zie je dat iedereen hoopt op de pieken zoals we die verleden jaar hebben gezien in de markt, maar dat moet allemaal nog eerst maar gebeuren. De prijs van courgettes ligt vandaag de dag stabiel rond de 6 euro. Die prijs lag bij de start van het seizoen lange tijd op een laag niveau rond de 4 euro, is even opgelopen naar de 7 euro, maar ligt nu al langere tijd stabiel."

"Met komkommers blijft het een beetje leuren. De prijs ligt rond de 4,50 euro voor alle maten en dat is eigenlijk best opmerkelijk, want je zou zeggen dat je voor de 50'ers dan meer waar voor je geld krijgt dan de kleintjes", aldus de inkoper. "Wel zien we de tomatenprijs aardig oplopen. Voor mooie M-tomaten kun je momenteel 7 tot 7,50 euro beuren.  Eigenlijk zien we dat de laatste twee jaar de Spaanse tomatenprijs al aardig hoog ligt, een schril contrast met de Hollandse tomaten in het najaar."

Zorgde het noodweer in delen van Spanje voor de nodige stemming en bij momenten ook voor hoge prijzen voor de bladgroenten, de effecten op de langere termijn zijn volgens Henk niet zo groot. "De prijzen zijn liepen weliswaar snel op, maar zodra er weer wat meer aanbod is, gaat de prijs weer snel terug. Zo ligt de ijsbergsla vandaag de dag alweer op een stabiel prijsniveau rond de 6 euro."

"Wij zijn ook een grote speler in de markt wat kruiden, wat Spanje betreft. Hier heeft men veel overnieuw moeten aanplanten door de enorme regenval die daar enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Daar zijn aardig wat tekorten door geweest met hoge prijzen van dien. Hier komt nu komende weken voldoende van binnen maar de prijzen zullen deze maand nog fors blijven", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk de Widt
Wilko Fruit
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ Prinsenbeek
Tel: +31 (0)76 5244455
henk@wilkofruit.com
www.wilkofruit.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.