Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen op de Europese markten blijven laag

Spaanse knoflookexport neemt toe ondanks kleinere oogst

De Spaanse knoflookoogst werd eind augustus afgerond en klokte af op ongeveer 280.000 ton. Het areaal was dit jaar met ongeveer 20% geslonken. Vooral in de regio Castilla-La Mancha, het belangrijkste teeltgebied, was er minder knoflook aangeplant.

"Veel telers haakten af door de rampzalige prijzen en de niet al te beste kwaliteit van de knoflook in het seizoen 2018", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -verkopers (ANPCA). "Dit jaar heeft het niet geregend tijdens de oogst en de kwaliteit van de knoflook heeft daar goed van geprofiteerd. Vorig jaar deden de regens in mei de vroege knoflook in Andalusië geen goed en in juni regende het dan in Castilla-La Mancha, waar de paarse knoflook werd geoogst."

Mede door de hoge prijzen voor Chinese knoflook dit jaar, heeft de goede oogst geleid tot acceptabele prijzen, al ook weerspiegelen die nog altijd niet de goede kwaliteit van het Spaanse product.

"Ik begrijp echt niet hoe de Spaanse knoflook in Europa nog steeds wordt verkocht tegen prijzen die onder die van de Argentijnse en Chinese knoflook liggen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de prijzen nog wat gaan stijgen. Zo hadden sommige telers, met vorig jaar in het achterhoofd, veel haast om hun oogst al van de hand te doen en ook de sterke onderhandelingspositie van de afzetsector fragmenteert het aanbod en doet de prijzen geen goed. Als je daar nog eens de nieuwe, onervaren telers bij optelt, is de som gauw gemaakt en wordt het moeilijk het prijsniveau nog op te krikken", zegt Luis Fernando Rubio.

Na verschillende onderhandelingsrondes slaagde de ANPCA er eerder dit jaar in een verhoging van de douanetarieven in Brazilië voor Spaanse knoflook tegen te houden. "Zo blijft Brazilië onze belangrijkste klant buiten Europa", zegt Luis Fernando. De export is zelfs met ongeveer 10% toegenomen, waarbij vooral verre bestemmingen zoals Canada, de Verenigde Staten en andere derde landen aan belang winnen. De verwachting is dan ook dat de pakhuizen voor het begin van de oogst van 2020 volledig leeg zullen zijn.

"ANPCA blijft hameren op het feit dat de kwaliteit van de knoflook het visitekaartje is om de export nog te kunnen uitbreiden en de prijzen te verbeteren. Eén minderwaardige zending kan al zijn tol eisen en dat zal zijn weerslag hebben op iedereen. We zijn ook betrokken bij Europese promotieprogramma's ter verdediging van de Europese teelt", zegt de directeur.

De vereniging telt meer dan 1.800 telers die leveren aan de 56 belangrijkste knoflookafzetbedrijven in Spanje, die samen goed zijn voor 70% van de totale Spaanse afzet.

De witte en paarse Spring knoflook zit al in de grond in Andalusië en Castilla-La Mancha. Tot medio februari wordt nu ook de paarse knoflook gezaaid in Castilla-La Mancha. "De pacht van het land is zeer duur en ook dat houdt de areaaluitbreiding tegen. Op dit moment lijkt de teeltoppervlakte van het nieuwe seizoen gelijk te blijven aan die van dit jaar", zegt Luis Fernando Rubio afsluitend.

Publicatiedatum: