Stabiele situatie voor de Spaanse tomaat maar niet voor de broccoli

Hoofdbrekens om clementines tekort

“Het citrusseizoen in Murcia zal kort zijn, maar gelukkig blijven de prijzen prima, vooral voor citroenen en sinaasappelen. De clementines zijn echter een ander paar mouwen. Voor de Clemenules is het einde al in zicht. De oogst heeft niet lang geduurd en er zijn heel weinig kilo's. Daarom starten we nu vroeger met de pluk van de Clemenvilla”, zegt Borja Herrera Delgado, manager van het Spaanse Difrusol.

“Een lang seizoen is veel voordeliger. Wanneer je de oogst van een product moet vervroegen om een gat dicht te rijden, kan het zijn dat het fruit geplukt wordt terwijl het nog wat kleur mist en een lagere Brix heeft dan gebruikelijk”, vertelt de manager van het bedrijf uit Murcia.

Andere veldgewassen zoals ijsbergsla zijn beschadigd door de vele en harde regens: “De afgelopen twee weken waren er zeer hoge prijzen vanwege de tekorten, maar die zullen niet blijven aanhouden. Over het algemeen kan de lage winstgevendheid van de ijsbergsla alleen gecompenseerd worden met grote volumes”, zegt Borja.

"Ook broccoli gaat op en neer. De laatste tijd zijn de prijzen hoog en daar moet nu van geprofiteerd worden want binnenkort zullen ze weer in het gareel lopen volgens het spel van vraag en aanbod", zegt Borja Herrera.

De bedrijfsleider is het opgevallen dat bio tot voor kort een bijproduct was maar nu een groei doormaakt door de goede vraag.

De paprika scheert eveneens hoge toppen volgens Borja: "De ongunstige weersomstandigheden en de tekorten hebben voor hogere prijzen gezorgd die hoogstwaarschijnlijk zo zullen blijven tot begin januari."

Van de veelbesproken Spaanse tomatencrisis merk je weinig in Murcia, zo zegt Borja Herrera. “Misschien kunnen we toch wel de trostomaat vermelden. In heel Europa is er grote vraag naar, maar hier is de teelt eerder schaars. Afgezien van enkele specifieke gevallen is Spaanse tomaat nog steeds een stabiel product”, vertelt de manager.

Het bedrijf uit Murcia heeft een jaarlijkse omzet van meer dan € 4 mln en de volledige productie wordt naar Europa geëxporteerd, voornamelijk naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Tsjechië, Polen en Zweden. Wat het Verenigd Koninkrijk betreft, heeft Difrusol nog geen enkele verandering gemerkt. "Het is een zeer stabiele markt. Persoonlijk denk ik niet dat de Brexit op korte termijn invloed zal hebben op de export van Spaanse producten", zegt Borja afsluitend.

Voor meer informatie:
Borja Herrera Delgado
Difrusol S.L.
P.I. Los Torraos
Avda De España nº 4
30562 Ceutí (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 694 250
info@difrusol.com
www.difrusol.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven