Avinoam Zarfin van Gaia Herbs

"Al onze producten worden per luchtvracht verzonden"

Gaia Herbs viert binnenkort haar tienjarig bestaan. "Aanvankelijk waren we van plan om alleen verse kruiden te verkopen," begint Avinoam Zarfin. Avinoam kwam twee jaar na de oprichting van Gaia Herbs bij het bedrijf werken en is er nu directeur marketing. Tot voor kort was het bedrijf uitsluitend in Israël gevestigd maar twee jaar geleden werd ook Gaia B.V. opgericht in het Nederlandse Poeldijk.

Gaia Herbs verzendt al haar producten via luchtvracht en is daarom actief op nichemarkten. "Op deze markt wordt snel gewerkt. Na het plaatsen van een order duurt het vier tot acht uur tot de ontvangst van de producten. De producten zijn het hele jaar rond vers van onze telers afkomstig."Het bedrijf onderhoudt zeer goede contacten met luchtvaartmaatschappijen. "We hebben nooit problemen met het vinden van vrachtruimte voor onze producten."


Avinoam laat trots zijn basilicum zien

“Gaia kocht voorheen 100% van haar producten in bij telers in Israël. Dankzij de Nederlandse afdeling kopen we onze producten nu overal in." Zo haalt het bedrijf haar verse kruiden uit Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda. "We worden ook door Europese telers bevoorraad maar alleen in het zomerseizoen. Dit geldt voor alle exoten en niet alleen kruiden," legt Avinoam uit. 

"Ook voor exotische AGF geldt dat we voornamelijk werken met Israëlische producten. Toch kopen we als het nodig is ook in andere regio's in. We nemen dan ook producten uit veel verschillende landen af." Gaia Herbs levert haar verse kruiden en exotische AGF jaarrond. "Kruiden zijn echter nog steeds ons voornaamste segment en goed voor 75% tot 80% van onze handel."

Vooral actief in Europa

“Het grootste deel van onze producten zetten we in Europa af maar ook in Noord-Amerika en het Verre Oosten hebben we trouwe klanten." Het bedrijf doet geen zaken met markten in Oost-Europa. De vestiging in Poeldijk bevoorraadt de Europese markt en het kantoor in Israël houdt zich bezig met Noord-Amerika en het Verre Oosten. "We exporteren maar weinig verse kruiden naar het Verre Oosten," vervolgt Avinoam. "Deze markt heeft veel meer interesse in exotisch fruit, zoals vijgen, granaatappelen en passiefruit."

Gaia Herbs koopt al haar vijgen in Israël. Op de vraag of het bedrijf concurrentie van Turkije ondervindt, antwoordt Avinoam dat dit zeker het geval is. "Dit land heeft vijgen van uitstekende kwaliteit die het per vrachtwagen kan verladen. Hier kunnen we niet tegen concurreren, dus zodra Turkse vijgen weer op de markt verschijnen, dan houden wij ermee op. We hebben het zo geregeld dat er twee gaten in de aanvoer zijn. We leveren vijgen van mei tot augustus, waarna Turkije twee maanden actief is op de vijgenmarkt, ongeveer tot begin oktober. Vervolgens leveren wij weer vijgen van oktober tot januari, waarna de eerste vijgen uit Brazilië de markten in het Verre Oosten weer bereiken. Hierna richten wij ons weer op het westen. Het is nagenoeg onmogelijk voor ons om met Turkije te concurreren en ook Brazilië is een geduchte concurrent voor ons."

Volgens Avinoam behoren basilicum, bieslook en munt tot de 'bestsellers' binnen het kruidensegment. "Koriander is ook een belangrijk product. Dan zijn er ook nog de minder bekende kruiden. Je moet het hele scala aan verse kruiden aanbieden en niet alleen basilicum, bieslook en munt," zegt Avinoam. Gaia Herbs levert ook biologische producten. "We doen dit om in te spelen op de groeiende vraag maar het vormt nog altijd een klein onderdeel van onze activiteiten."


Teler Sharon laat zijn spinazie zien.

Jaarronde aanvoer
Zelfs in de zomer, wanneer er in Europa volop lokale producten op de markt zijn, importeren sommige bedrijven nog steeds producten van het Israëlische bedrijf. "In Israël is de productie in de zomer veel lager vanwege de grote hitte. We leveren dan producten uit Oost-Afrika aan de Europese markt. Er zijn ook Europese bedrijven bij die in de winter bij ons klant zijn en ons in de zomer bevoorraden."

Avinoam legt uit dat het bedrijf het inmiddels in de zomer even druk heeft als in de winter. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf ook veel vijgen en chilipepers afzet. "We leveren daarnaast ook dragonfruit en passiefruit en bepaalde groenten, waaronder gele courgettes en bonen. De Israëlische gewassen worden doorgaans over twee tot drie exporteurs verdeeld. Een aantal telers teelt uitsluitend voor ons bedrijf maar dit is lang niet altijd het geval." 

Gaia Herbs streeft ernaar dat alle haar telers, ongeacht het land waarin zij actief zijn, zich aan dezelfde standaarden houden. Nu is het natuurlijk zo dat de klimaten uiteenlopen in de diverse teeltgebieden. "Momenteel is de kwaliteit van Israëlische basilicum zeer hoog maar dit hangt af van het jaargetijde," legt Avinoam uit. "We hebben het voordeel dat er klanten bij zijn die per se Israëlisch product willen ontvangen. Anderen willen hun kruiden juist liever uit andere regio's, om wat voor reden dan ook."

Avinoam vertelt dat sommige supermarkten uitsluitend kruiden willen die zo dicht mogelijk bij hun eigen locatie zijn geteeld. Niet alle telers van Gaia beschikken over dezelfde certificering. De eisen per klanten lopen enorm uiteen en het bedrijf probeert aan al deze wensen gehoor te geven. "Dit kunnen we alleen doen omdat we werken met veel verschillende telers en herkomstgebieden. Het is vandaag de dag nog een hele kunst om de klant exact dat te bieden waar hij of zij om vraagt."


De gele courgettes worden in een tunnelkas geteeld.

Concurrentie van Spanje en Italië
“We dachten altijd dat Marokko en Egypte onze grote concurrenten zouden worden maar Spanje en Italië leveren de grootste uitdaging op. Deze landen vergroten hun capaciteit ieder jaar verder en dat is te merken op de markt. Zij profiteren van minder dure transportmogelijkheden en landbouwsubsidies. Deze voordelen hebben we hier niet. De omstandigheden voor de tuinbouwsector zijn pittig in Israël."

De marketingmanager vertelt dat het bedrijf analyseert waar de gaten in de markt zitten voor het start met de teelt van een bepaald gewas. "Als we dit niet doen dat hebben we er geen voordeel van."Avinoam zegt dat de tuinbouwsector het in Israël steeds moeilijker krijgt. "De beschikbaarheid van water is beperkt en alle kosten worden steeds hoger. Je moet uiterst efficiënt werken om nog winst te kunnen maken."

"Telers en verkopers dicteren de markt niet maar productprijzen zijn de voornaamste factor. Israëlische telers zijn overal actief, in bijvoorbeeld Kenia en Ethiopië en ze doen het hier uitstekend. Ook wij nemen producten bij hen af," vervolgt Avinoam.

"Je moet flexibel zijn"
Volgens Avinoam is elk jaar weer anders. "De uitdaging is om flexibel en alert te blijven. Je moet in staat zijn om je aan te passen aan de situatie op de markt en je moet ook goed weten wat er op de markt speelt. We zijn zo succesvol omdat we overal snel op reageren. 

Daarnaast hebben we zeer goede banden met onze klanten. Met een aantal van hen doen we al vanaf het begin zaken. Deze klanten voorzien ons van nuttige informatie. We hebben klanten in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland die ons in de winter bevoorraden en die in de zomer klant zijn. Dit schept een bijzondere band."

Avinoam zegt dat de kracht van het bedrijf in haar kleinschalige opzet ligt. "Er zijn maar vier personen die de besluiten nemen en een telefoontje is zo gemaakt. We proberen alles zo vlot en eenvoudig mogelijk te laten verlopen."

Voor meer informatie:
Gaia Herbs BV
Verkoopkantoor Nederland:
ABC Westland 131
2685 DB Poeldijk
Tel: +31 850498540
Mob: +31 630038482
patrick@gaiaherbs.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.