Peruaanse gember wil Europese markt veroveren

Gedroogde gember slaat aan op de Europese markt. Volgens gegevens van het CBI, het Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden, bedroeg de directe import van gedroogde gember uit ontwikkelingslanden in 2018 127.000 ton. “Sinds 2014 is de import qua volume jaarlijks met 12% toegenomen en qua waarde met 2,6%. In 2018 werd er voor € 160 mln geïmporteerd uit ontwikkelingslanden”, merkt de organisatie op. Het CBI benadrukt dat maar liefst 73% van de invoer van gember, dat trouwens nergens in Europa geteeld wordt, via rechtstreekse routes gebeurde.

Sleutelmarkten
Volgens het CBI zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de markten met het grootste potentieel. Nederland is belangrijk omdat het een sleutelpositie bekleedt in de regionale handel. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar veel gember geconsumeerd wordt door de vele inwoners van Aziatische afkomst, zijn dan weer de twee grootste gembermarkten in Europa.

In Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Frankrijk groeit de consumptie door de populariteit van de wortel als een gezond ingrediënt in verschillende recepten en drankjes. Griekenland en Denemarken zijn sterke groeiers, met een toename van de import met respectievelijk 48% en 16%.

Nederland is de grootste importeur en de invoer groeide jaarlijks met 20% tussen 2014 en 2018. Met 5.400 ton haalt het een aanzienlijk deel van de gember uit Peru, hoewel de 45.000 ton die China in 2018 naar Nederland exporteerde daar nog ver bovenuit steekt.

Duitsland kocht vorig jaar 22.600 ton gember aan uit Peru, waarvan 22% ingeklaard werd via Nederland. Maar ook voor Duitsland is China uiteraard de belangrijkste aanvoerder.

Aan de landen die interesse hebben om gember naar Europa te exporteren, beveelt het CBI aan om in de voetsporen te treden van de Peruaanse exporteurs. Peru is van de ontwikkelingslanden de tweede grootste leverancier van gember in Europa, met een aandeel van 8,4%.

Het centrum vraagt er speciaal op te letten dat het product altijd veilig is, dat alle gebruikte additieven zijn goedgekeurd en dat er geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen of verhoogde niveaus van mycotoxinen of conserveermiddelen terug te vinden zijn. Ook moet er altijd vermeld staan of het product allergenen bevat.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven