Import aardappelen vertoont dalende trend

Sterke toename van import diepgevroren aardappelproducten in Italië

Er zijn twee verschillende trends in opkomst op de Italiaanse aardappelmarkt. De eerste is de toegenomen import van diepgevroren aardappelproducten in Italië, die tussen 2013 en 2018 met 23,6% groeide. De tweede trend is de dalende import van aardappelen, die in dezelfde periode met 10,1% afnam. Deze bevindingen kwamen naar voren tijdens een recente bijeenkomst in Bologna. De informatie werd gedeeld door Matteo Zanarini aan de hand van CSO/Ismea-bronnen.

De import van aardappelen daalde van 616.000 ton in 2013 naar 554.000 ton in 2018. De import van diepgevroren aardappelproducten steeg daarentegen van 248.000 ton in 2013 naar 307.000 ton in 2018. De diepgevroren aardappelproducten worden voornamelijk uit Frankrijk geïmporteerd, gevolgd door België en Nederland. In 2018 was er sprake van een opvallende stijging van 2,4% ten opzichte van 2017. 

"De import van aardappelen is beperkt tot de periode van februari tot mei," vertelde Zanarini. "In deze periode van het jaar is er zeer weinig lokaal product beschikbaar omdat de voorraden dan vrijwel uitgeput zijn en de nieuwe oogst nog niet op de markt is. Eén van de grote nadelen van de Italiaanse aardappelsector is het feit dat er geen rassen of technologieën beschikbaar zijn die het mogelijk maken om aardappelen langer dan tot februari te bewaren."

Frankrijk is de grootste leverancier van aardappelen aan de Italiaanse markt, met een aandeel van 54% in de import, gevolgd door Duitsland (23%). Egypte is de grootste leverancier uit Afrika maar in 2018 daalde de import van aardappelen uit dit land met 42%.

De export van diepgevroren aardappelproducten daalde in 2018 met 29% aanzienlijk ten opzichte van het jaar daarvoor en ging van 10.000 naar 7.000 ton. In vergelijking tot het gemiddelde van de laatste vijf jaar zijn de cijfers echter toch vrijwel gelijk gebleven. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.