Regering Nieuw-Zeeland gaat plastic fruitstickers verbieden

De regering van Nieuw-Zeeland is van plan om niet composteerbare fruitstickers te verbieden naar aanleiding van een nieuw verschenen rapport over de gevolgen van wegwerpplastic. Er bestaan al composteerbare fruitstickers maar deze worden nog niet op grote schaal toegepast.

Het besluit maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen. Zo voerde de regering eerder al een verbod op het gebruik van plastic wegwerptasjes in, wat een groot succes is gebleken.

Premier Ardern laat weten dat ze veel brieven ontvangt van mensen die graag zien dat er iets gedaan wordt tegen plastic afval. De regering wil duidelijk maken dat zij niet tegen alle soorten plastic is maar alleen tegen het gebruik van wegwerpplastic dat niet te recyclen is. Ongeveer 30% van het geproduceerde plastic is bedoeld voor eenmalig gebruik. Nieuw-Zeeland wil een verbod invoeren op plastic waarvoor er goede, biologisch afbreekbare alternatieven bestaan.  

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er 8,3 mld ton plastic geproduceerd, waarvan meer dan 80% bij het vuilnis is beland of in de natuur terecht is gekomen. Nieuw-Zeeland heeft moeite om haar afval kwijt te raken, wat nog verergerd wordt door het recente besluit van China om te stoppen met het afnemen van plastic afval. 

De regering heeft voorgesteld om de afvalheffing de komende drie jaar met €29,50 te verhogen: van €5,90 naar €35,40 per ton in 2023. Het Provinciale Groeifonds heeft daarnaast €23,6 mln uitgetrokken voor projecten waarbij afval in nuttige producten wordt omgezet. Uit enquêtes is gebleken dat het publiek verdere maatregelen om het gebruik van wegwerpplastic te beperken, steunt. 

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven