Aaron Acosta over het geweld waar de Mexicaanse avocadosector mee te maken heeft

"Het geweld is inherent aan de regio en niet aan de avocadoteelt"

De avocadoteelt- en consumptie zijn de afgelopen tien jaar exponentieel gegroeid. Door de sterke groei van de sector en de lucratieve handel in het fruit heeft de avocado de bijnaam het 'groene goud' gekregen. 

Mexico is de grootste avocadoteler ter wereld. Veel regio's in het land hebben geprofiteerd van het grote succes van het fruit. In de media is er momenteel veel aandacht voor het geweld waarmee deze sector wordt omringd. De Netflix-serie 'Rotten' wijdde er onlangs een aflevering aan getiteld 'The Avocado War', waarin de focus lag op de betrokkenheid van kartels bij deze sector.

Villita Avocados is een volledig verticaal geïntegreerd avocadoteeltbedrijf in de Mexicaanse staat Michoacán. Aaron Acosta van het bedrijf reageert op de mediaberichten over geweld in de regio. "Het is belangrijk om een beeld van de totale sector in gedachten te  houden. Het is gemakkelijk om de avocado als meer dan een gezonde, heerlijke fruitsoort te zien door het als een 'valuta' te beschouwen. Over het algemeen is het zo dat het geweld inherent is aan deze regio en niet aan de sector. Dit soort geweld zou iedere winstgevende sector kunnen omringen. Het gaat niet om het product zelf maar om de lucratieve handel erin."

Hij vervolgt: "Er is zeker sprake van geweld maar dit is een gevaar dat je loopt als je in deze regio actief bent. Het is er wel degelijk maar we beschouwen het niet als een bedreiging voor onze dagelijks gang van zaken. Uiteraard zijn we niet immuun voor gewelddadigheden en de veiligheid van onze werknemers is altijd onze grootste zorg. Er zijn periodes geweest waarin het geweld escaleerde waardoor we niet op onze volle capaciteit konden werken omdat we de veiligheid van onze werknemers wilden waarborgen."

In augustus 2019 ondervonden ambtenaren van de USDA die in Michoacán aan het werk waren aan den lijve welke problemen er spelen in deze regio. "Ik moet hierbij opmerken dat toen de USDA-medewerkers melding maakten van deze gewelddadigheden ik een particulier beveiligingsbedrijf heb ingeschakeld om een risicorapportage uit te voeren maar dit liep op niets uit. Uiteindelijk zijn we verder gegaan met de evaluatie als onderdeel van onze interne operationele richtlijnen. Dit geeft ons niet alleen een indruk van de huidige risico's maar ook van toekomstige," zegt Acosta tot slot. 

 

Voor meer informatie:

Aaron Acosta
Villita Avocados
Tel: +1 (956) 207-3428
Email: aaron@villitaavocados.com  
www.villitaavocados.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.