Eerste Chileense kersen zijn in China aangekomen

"Dit jaar is het pomeloseizoen korter dan andere jaren"

In China is voor de meeste telers een einde aan het pomeloseizoen gekomen. Dit jaar had het weer een grote impact op het begin en einde van het seizoen. Henry Wang van Jiutai Modern Agriculture licht de situatie van dit jaar toe: "Dit jaar begon en eindigde het pomeloseizoen eerder dan vorig jaar. Daarnaast heeft het weer gevolgen gehad voor de teelt, die een stuk lager was. Het seizoen kwam dan ook twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk ten einde."“Over het algemeen is de vraag naar pomelo's nog steeds zeer sterk. Bij aanvang van het seizoen waren de prijzen aan de hoge kant maar daarna daalden ze weer. Dit werd veroorzaakt door het feit dat een aantal telers het fruit nog voor het rijp was had geplukt, waardoor de smaak nog niet goed ontwikkeld was. Dit had zijn weerslag op de markt. Na eerdere slechte ervaringen werden consumenten terughoudender met het kopen van pomelo's. Wij hebben gewacht tot het juiste moment om de pomelo's te oogsten zodat de smaak en kwaliteit op hun best waren. Dit jaar oogstten we 25.000 ton."Jiutai Modern Agriculture zet haar pomelo's op de binnenlandse en internationale markt af. "We exporteren naar Polen, Frankrijk, Roemenië, Dubai en Wit-Rusland. Ondanks de oogstdaling van dit seizoen was onze export vergelijkbaar met die van vorig jaar. We zijn nieuwe samenwerkingen met een aantal supermarktketens aangegaan en zullen dit jaar zo'n 200 containers exporteren. Ik verwacht dat de prijzen voor pomelo's in Europa na de feestdagen zullen stijgen. Momenteel zijn er grote voorraden maar na de kerst zullen deze veel lager zijn maar zal de vraag wel aanhouden. Na de feestdagen is de beschikbaarheid op de Europese markt lager omdat het premium fruit dan al is uitverkocht. Slechts een deel van de pomelo's uit Sichuan zal naar de Russische markt worden geëxporteerd."


Naast pomelo's zet Jiutai Modern ook andere producten uit binnen- en buitenland af. Vorig jaar importeerde het bedrijf grote aantallen Poolse appelen maar dit jaar zijn de omstandigheden totaal anders zegt Wang. "Dit jaar zijn de prijzen van Chinese appelen vrij laag, terwijl ze vorig jaar hoog waren. Het is daarom nu moeilijk voor ons om met Poolse appelen te concurreren op de Chinese markt. We importeren ze nog steeds omdat er toch vraag is naar Poolse appelen op high-end markten maar niet in dezelfde hoeveelheden als vorig jaar."

Jiutai Modern importeert ook kersen uit Chili. Wang hoopt dat de situatie in Chili zal stabiliseren. De regering en vereniging van kersenexporteurs hebben maatregelen genomen om de kersen ondanks de protesten op tijd te kunnen verladen. "De kersen komen mogelijk met een lichte vertraging van één tot twee dagen op de Chinese markt aan. Dit is geen probleem aangezien de vraag naar kersen op de Chinese markt zeer sterk is. De kersen worden over zee verladen. Op 6 december kwam de eerste container al in de haven van Hongkong aan. De eerste zendingen zullen op de groothandelsmarkt in Guangzhou worden verkocht en een deel zal bestemd zijn voor Jiaxing." 

"Ik verwacht dat de prijs dit jaar wat lager zal zijn dan vorig jaar. Het seizoen is korter omdat iedereen zijn kersen wil verkopen voor het Chinese Nieuwjaar. Er is ons verteld dat de export dit ongeveer 15% tot 20% jaar hoger is. Ik verwacht dan ook dat de prijzen competitiever en lager zullen zijn dan vorig jaar omdat er meer fruit gedurende een kortere periode moet worden afgezet."


Henry Wang
Jiutai Modern Agricultural Co., Ltd.
Phone number: + 86 136 8503 3992
Email: henry@chinajtny.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven