"We zijn voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht in de teelt"

Raf tomaten behoren tot de meest herkenbare tomatensoorten in de sector en zijn een kenmerkend Spaans product. De donkerkleurige variant werd daar meer dan vijftig jaar geleden ontwikkeld en onderscheidt zich behalve dankzij de kleur door de intens zoete smaak. Een mooi product, maar een nadeel is dat deze tomaten relatief kort houdbaar zijn. Sinds twee jaar zijn er nieuwe Raf-producten op de markt die een een einde maken aan dit probleem.

Een voorbeeld is de Adora tomaat van La Palma. Die beschikt eveneens beschikt over de typerende zoete Raf-smaak maar is lang genoeg houdbaar om naar andere EU-landen te worden geëxporteerd, vertelt Juan Gallego van La Palma.

Het is echter een uitdaging om de goede smaak te verkrijgen. "De optimale smaak wordt bereikt door het uiterste van de plant te vragen. We zijn voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht in de teelt", vertelt Juan. 


Victor Folk en Juan Gallego van La Palma (Global Tomato Congress 2019)

Lancering van het merk Adora 
Normaal gesproken zijn ze elkaars concurrenten maar voor het merk Adora werken twee telers samen (La Palma en Verdita). Vorig jaar introduceerden de twee samen met veredelaar HM. Clause het merk Adora om de marktkansen van het ras te verbeteren. Sindsdien vinden de Adora-tomaten hun weg naar markten buiten Spanje, zoals het VK, België, Nederland en Duitsland.

"Telers hebben geprobeerd om deze tomaten lokaal te telen maar ook al werd gebruik gemaakt van hetzelfde ras, toch bleek het vrijwel onmogelijk om dezelfde uiterlijke kenmerken te verkrijgen als we met de Spaanse teelt wel kunnen halen," legt Juan van La Palma uit. "Het zijn de omstandigheden in Spanje en onze teeltmethoden waaraan deze tomaat zijn unieke smaak dankt." 

Het zaad voor dit specifieke ras werd door HM Clause op de markt gebracht. Volgens Juan is het één van de weinige smaakvolle rassen in dit segment. "De opbrengsten van dit ras zijn niet hoog en dat maakt de teelt totaal anders dan die van gewone tomatenrassen. Dit ras levert minder kilo's per vierkante meter op maar deze lagere opbrengst resulteert wel in een betere smaak." 

Het optimale uit de tomaat halen
La Palma past een interessante techniek toe om het optimale uit de tomaat te halen. Om de smaak van de tomaat te maximaliseren, vergt de teler het uiterste van de plant. "We gebruiken zo min mogelijk water. Als we meer water zouden gebruiken, dan zouden de opbrengsten wel stijgen maar bij een te hoge watergift gaat dit ten koste van de smaak. Hoe compacter de tomaat, hoe smaakvoller en daar draait het allemaal om bij de Adora-tomaten," legt Juan uit. "We geven de planten dus exact de hoeveelheid water om in leven te blijven. We vergen het uiterste van de planten om een zo optimaal mogelijk smaakprofiel te verkrijgen."

"Het is beslist niet eenvoudig om op deze manier te werken. Eén vergissing en je oogst kan als verloren worden beschouwd maar de unieke smaak maakt dit het allemaal waard." Hij vertelt dat de smaak onderscheidend is, met name voor een tomaat van deze maat. "Alle tomaten die onder het merk Adora worden vermarkt, hebben een Brix van 7+. Dit is een vereiste om onder dit merk verhandeld te worden. De Primora en Sweet Normande zijn de laatste toevoegingen aan het assortiment van La Palma en hebben een Brix van respectievelijk 6-7 en 5-6.

Kleuring
Als hij rijp is, kleurt deze tomaat 'zwart', de smaak is dan ook het  zoetst. "Het is opvallend dat in het zuiden van Europa een zoete smaak favoriet is en men in het noorden van Europa de voorkeur geeft aan een wat zure smaak. Onrijp overheerst bij tomaten de zure smaak maar naarmate ze rijpen, worden ze steeds zoeter. Toch heeft de tomaat onrijp ook een geweldige smaak. Het moeilijke bij dit ras is om de perfecte balans tussen zoet en zuur te bepalen. Consumenten met een voorkeur voor een iets zuurdere smaak kunnen de tomaten eerder eten en consumenten die van een zoete smaak houden, moeten de tomaten wat langer de tijd geven om te rijpen. Persoonlijk vind ik de smaak van deze tomaat zo'n 3 tot 5 dagen na de pluk op zijn best."

 

Voor meer informatie:
La Palma
Daniel Rodríguez
jdrodriguez@granadalapalma.com 
www.granadalapalma.com 

Verdita
Miguel Ángel
mangel@verdita.es
www.verdita.es 

HM. Clause
Manuel Ferrer
manuel.ferrer@hmclause.com 
www.hmclause.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.