Problemen voor Egypte dreigen nu Ethiopische Blue Nile Dam bijna voltooid is

Egypte kampt met een ernstige watercrisis die vooral te wijten is aan de bevolkingsgroei. Telers proberen het optimale uit de beperkte beschikbaarheid aan watermiddelen te halen maar ook andere factoren, waaronder klimaatverandering, dragen bij aan het opdrogen van de Nijl. Ook wordt het water vervuild door rioolwater en afvalwater van fabrieken.

De toch al geplaagde Egyptische tuinbouwsector maakt zich nu echter nog grotere zorgen omdat de voltooiing van de gigantische Ethiopische Blue Nile Dam nadert.

Egypte beschouwt de waterkrachtcentrale als een bedreiging die haar wateraanvoer in gevaar kan brengen maar Ethiopië blijft volhouden dat dit niet zo is. 

"Deze dam zal onze ondergang worden. Hoe zal ons land van voedsel worden voorzien," zegt een lokale teler.

Deze week sprak Egypte met Soedan en Ethiopië over het mega-project waarvoor de deadline al in januari ligt. "Er moeten echt afspraken worden gemaakt," zegt Hani Raslan van het Al-Ahram Center for Political and Strategic studies in Caïro. "Zo niet, dan zal dit onder meer leiden tot een afname van de voedselproductie en zal het niet meer mogelijk zijn om elektriciteit op te wekken met de Aswan-dam. Uiteindelijk zou dit zelfs een politieke crisis tot gevolg kunnen hebben," zegt hij. 

De Nijl voorziet in bijna 97% van de Egyptische zoetwaterbehoefte en aan de oevers van deze rivier woont zo'n 95% van de 100 mln tellende Egyptische bevolking, bericht de VN. 

Deskundigen stellen dat mensen met waterschaarste te maken hebben wanneer de beschikbaarheid tot onder de 1.000m3 per persoon per jaar daalt. Egyptische ambtenaren zeggen dat in 2018 het aandeel per persoon 570m3 bedroeg en tot 2025 naar verwachting nog verder zal dalen tot 500m3. 

 

Bron: news.mb.com.ph


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven