Ewoud Buter, algemeen directeur van SmartWash Solutions

"Wij deactiveren Gram-negatieve bacteriën zoals E.coli"

De recente E.coli-uitbraak in de Verenigde Staten, veroorzaakt door  romaine sla, toont aan dat er nog steeds verbetering nodig is op het gebied van het wassen en verwerken van AGF voor het bij de consument op zijn bord belandt. In 2006 was een uitbraak van E.coli in spinazie voor Taylor Farms aanleiding om een betere wasmethode te ontwikkelen om dit soort uitbraken in de toekomst te kunnen voorkomen. Dit resulteerde in de oprichting van SmartWash Solutions, dat opereert als een onafhankelijk bedrijfsonderdeel van Taylor Farms en dat dit jaar alweer haar 10-jarig bestaan viert. 

Unieke methode
Ewoud Buter kwam bijna drie jaar geleden bij het bedrijf werken om de Europese markt te ontwikkelen. "De oplossing van SmartWash is echt uniek te noemen en veel bedrijven hier in Europa zijn er bijzonder enthousiast over. We hebben ons eigen verwerkingsmiddel SmartWash ontwikkeld dat dient ter vervanging van het citroenzuur dat wordt gebruikt om de pH van het water te reguleren. De ingrediënten hechten zich in aan micro-organismen en schakelen schadelijke bacteriën, zoals E.coli en Salmonella, uit. We passen dit middel toe in combinatie met onze Automated SmartWash Analytical Platform (ASAP)-unit die voortdurend de temperatuur, pH-waarde en het gehalte aan hypochlorigzuur monitort en reguleert," legt Buter uit. 

 


De ASAP-unit monitort het waswater voortdurend.

Hij vervolgt: "Bij veel handmatige wasprocessen moeten de operators de waterkwaliteit ieder uur controleren om het gehalte aan totaal chloor (TC) in plaats van vrij chloor (FC) en de pH-waarde van het water te meten. Onze unit meet dit iedere 10 milliseconden en slaat deze informatie iedere twee seconden op. Hierdoor heeft de gebruiker per uur toegang tot 1.800 datapunten in plaats van één. Daarnaast is de unit speciaal gekalibreerd om de dosering SmartWash en gechloreerd ontsmettingsmiddel aan te passen aan de hand van de meetgegevens. Zonder deze voortdurende monitoring is het gevaar op kruisbesmetting groter. Het wasproces is de belangrijkste stap om de voedselveiligheid van producten te garanderen."  

Efficiëntie proces verbeteren
SmartWash Solutions biedt een methode waarin wetenschap, engineering en technologie samenkomen. Buter: "De wetenschap bestaat uit ons SmartWash-middel, de engineering uit onze ASAP-unit en de technologie uit het online platform Process ProData Live (PPDL), dat gebruikers 24/7 toegang tot hun gegevens biedt. Aangezien onze methode afwijkt van de andere wasmethoden die er op de markt zijn, bieden we gebruikers een uitgebreide training aan. Het is belangrijk dat mensen die betrokken zijn bij alle fases van dit proces niet alleen begrijpen waaruit deze methode bestaat maar ook waarom deze effectief is en voordelen biedt." 

"Eén van de extra voordelen die deze methode oplevert, naast het verhogen van de voedselveiligheid, is dat zij het wasproces efficiënter maakt. SmartWash zorgt ervoor dat het chloor in het water langer werkzaam blijft waardoor er minder water hoeft te worden gebruikt. De methode maakt de waslijn efficiënter waardoor snijderijen op één dag meer producten kunnen verwerken en een voorsprong op de concurrentie kunnen nemen omdat hun producten zeer veilig zijn," voegt Buter eraan toe.  

Toegenomen vraag na recente uitbraak in VS
Nu recent opnieuw een uitbraak van E.coli de Amerikaanse krantenkoppen haalde, ziet Smart Wash Solutions de vraag verder stijgen. Buter: "We merken dat de vraag naar onze oplossing stijgt naar aanleiding van de recente E.coli-uitbraak veroorzaakt door romaine sla in de Verenigde Staten. De betrokken bedrijven willen herhaling in de toekomst voorkomen. Vaak is dit soort uitbraken het gevolg van kruisbesmetting tijdens het wasproces. We zijn in gesprek met bedrijven die SmartWash nu nog niet gebruiken maar wel geraakt worden door deze uitbraken."

Europese voorschriften vormen uitdaging
Op Europees niveau worden er strenge regels gehanteerd met betrekking tot het gebruik van chloraten. "Er is momenteel veel aandacht voor chloraten en de mogelijke risico's die de toepassing ervan met zich meebrengt. "De MRL's in Europa zijn zeer laag, zelfs nog lager dan voor drinkwater. Dit is een grote uitdaging voor Europese verwerkers en heeft indirect ook gevolgen voor hen, ondanks dat we de ppm-waarden van chloraten in onze proeven hebben verlaagd."

SmartWash Solutions is gevestigd in Salinas in de Amerikaanse staat Californië. Hoewel het bedrijf ook een kantoor in Nederland heeft, kan de wasmethode hier vanwege de strenge normen niet worden toegepast. "In Nederland mogen producten uitsluitend met zuiver water worden gewassen. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie omdat in een aantal andere Europese landen wel chloor mag worden toegepast en foodservice-bedrijven de voorkeur geven aan producten die met chloor zijn gewassen vanwege het voedselveiligheidsaspect. Deze producten mogen daarentegen wel op de Nederlandse markt worden afgezet, wat de wetgeving een beetje krom maakt. We werken er hard aan om de regels aangepast te krijgen zodat we ook op deze markt SmartWash kunnen introduceren," zegt Buter tot slot.  

 

Voor meer informatie:

SmartWash Solutions BV
Energiestraat 3
7442 DA Nijverdal
Tel: +31-6-15441290
Email: info@smartwashsolutions.com  
www.smartwashsolutions.com

SmartWash® Solutions, LLC
1129 Harkins Road, Salinas, CA 93901
Tel: (+1) 831.676.9750
info@smartwashsolutions.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven