Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht juli

Kiwi muppets, vierkante watermeloenen en 150 miljoen euro aan contant aardappelen- en uiengeld


"Het begon met twee flowpackers, een mangolijntje en een weegmachine", blikt Harry van der Hout van Trofi Pack terug. Hij heeft het over oktober 2016. Krap drie jaar later heeft Trofi Pack het pand van de buurman op Westerlee erbij gehuurd en wordt in samenwerking met Van der Helm een nieuw pand in Den Hoorn aan de A4 gebouwd met een totale oppervlakte van 40.000 m2.


Dankzij lasertechnologie tovert het biologische groenten- en fruithandelsbedrijf Eosta een simpele bio-kiwi om tot een vrolijke Kiwi Muppet. De Nature & More Kiwi Muppets maken het voor kinderen aantrekkelijker om een portie vezels en vitamine C in de vorm van vers fruit te eten.


Van Bleiswijk naar Berlijn met de trein. Als de voorbereidingen en realisatie voorspoedig verlopen, kan de eerste Ro-Ro trein in 2024 vertrekken. De nieuw te realiseren treinverbinding is een initiatief van overheden en brancheorganisaties en vooral van ondernemers, waaronder Mark Remie, Managing Director van FFWD Rail uit Rotterdam en draagt de naam Holland Rail Terminal Lansingerland. In het project werken overheden, vervoerders en verladers samen.


Dinsdag 9 juli organiseerde de Actiegroep Fruittelers in Sint-Truiden een vergadering die was toegespitst op het starten van de Fruit Trading Company. De Fruit Trading Company zal als onderdeel van het bestaande Agro Trading Company een nieuw prijssysteem in de fruitsector invoeren. Bezoekers van de vergadering konden nadien kenbaar maken of ze mee willen doen en met hoeveel fruit ze wensen deel te nemen.


Ook heeft een nieuwe coöperatie voor blauwebessentelers het licht gezien: Coöperatie European Blueberry Growers U.A. "Binnen Berry Packing Services werken we al geruime tijd met deze telers samen. De afzet vindt nu plaats door de nieuwe telerscoöperatie. Het was een langgekoesterde wens om ons te groeperen en de afzet zelf ter hand te nemen", vertelt Harm Valckx. Bij de nieuwe coöperatie zijn twaalf telers aangesloten met een totaal areaal van zo'n 280 hectare, goed voor 2,5 miljoen kilo Nederlandse en Duitse blauwe bessen. "Voorlopig willen we het met deze club gaan doen."


Deze weken beleven ze in het Japanse Zentsūji het seizoen van de traditionele vierkante watermeloen. En ook dit jaar is deze bijzondere eyecatcher weer verkrijgbaar bij Rungis. "En onze eerste zes vierkante watermeloenen van dit jaar gaan naar We Supply Yachts die deze watermeloenen aan een superjacht gaan leveren", vertelt Gert-Jan Zonneveld Piek.


De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken vanwege contante geldstromen. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse AGF-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld. Het  combiteam van FIOD en Dienst Landelijke Recherche heeft in juli  doorzoekingen gedaan bij AGF-handelaren in Zeeland en Noord-Holland om misstanden aan het licht te brengen. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).


De nieuwbouw van het pand van Van Gelder Groenten en Fruit op Nieuw Reijerwaard vordert gestaag. ‘’Nieuwbouw is noodzakelijk om verder te groeien en te voldoen aan de nieuwe trends in de markt,’’ zegt algemeen directeur Gerrit van Gelder. Voorzieningen als de High Care keuken, snijderij, warme keuken en inpakafdeling worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt het magazijnproces verregaand gemechaniseerd in het pand van ruim 30.000 m2.