Rechter oordeelt:

"Alleen verkooptak Picnic valt onder cao levensmiddelenbedrijf, rest niet"

De verkooptak van online supermarkt Picnic is verplicht om de cao voor het levensmiddelenbedrijf toe te passen. Dat geldt echter niet voor de overige Picnic vennootschappen, die zich bezighouden met onder andere opslag, distributie en software-ontwikkeling. Dit oordeelt de kantonrechter in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen. De FNV laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de rechter.

Hoe zit Picnic in elkaar? Het bedrijf heeft verschillende activiteiten in verschillende bv’s gestopt. Daardoor vallen de bezorgers en orderpickers buiten de cao. Volgens de FNV zouden alle Picnic vennootschappen onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf moeten vallen. Gezamenlijk werken ze namelijk aan één activiteit: de exploitatie van een online supermarkt, aldus de vakbond. De kantonrechter gaat hier niet in mee. Alleen de Picnic-vennootschap die de online supermarkt exploiteert, Picnic B.V, is een werkgever die onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf valt. Picnic B.V. moet deze cao dan ook naleven. Voor het overige vat de FNV de werkingssfeer van de cao te ruim op, aldus de rechter.

'Nergens aanknopingspunten'
De cao biedt namelijk nergens aanknopingspunten voor de stelling dat het begrip werkgever zo moet worden opgevat dat daaronder ook rechtspersonen kunnen vallen die weliswaar niet zelf een winkel exploiteren, maar wiens activiteiten wel samen zouden kunnen hangen met het exploiteren van een winkel. Ook niet als deze activiteiten worden uitgevoerd door een andere rechtspersoon ten behoeve van hetzelfde concern. Daarom zijn de overige vennootschappen niet verplicht de cao voor het levensmiddelenbedrijf toe te passen.

Speelbal
De FNV is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. De medewerkers komen nu niet onder de supermarkt-cao te vallen en hebben daardoor geen recht op beter loon en toeslagen, aldus de vakbond. "We sluiten cao’s onder meer af om werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk te belonen. Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Door deze uitspraak worden medewerkers speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche", aldus FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha. FNV heeft drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Of we dat doen, wordt nu onderzocht door onze advocaten", aldus Boufangacha.

Bron: Rechtbank Amsterdam, FNV 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven