John van den Heuvel maakt documentaire over cocaïnesmokkel

In de tweedelige documentair Cocaïne Oorlog van John van den Heuvel doet de misdaadjournalist onderzoek naar de aanvoerroute van cocaïne tussen Zuid-Amerika en Nederland. 

In het eerste deel van de documentaire is van den Heuvel in Colombia en spreekt hij met de makers en de vernietigers van het kostbare witte poeder. In de havens van Apartado en Santa Marta constateert John hoe makkelijk het is om drugs via containers naar Nederland te verschepen ondanks de controles. 

Eenmaal in Nederland wordt de cocaïne verder verspreid door het land. In het tweede deel van de documentaire is de misdaadjournalist op bezoek bij De Groot Fresh Group. "Een keurig bedrijf dat zich enkel bezighoudt met fruithandel moet sinds enkele maanden streng beveiligd worden, omdat criminelen de eigenaren afpersen na een cocaïnevondst."

"De eigenaren willen liever niet op camera reageren en leven, ondanks het oppakken van twee verdachten, nog altijd in angst voor deze nietsontziende drugscriminelen", vertelt van den Heuvel. In berichten die de eigenaren van het fruitbedrijf hebben gekregen, dreigen criminelen een willekeurige medewerker en zelfs de dochter van de eigenaar iets aan te doen. 

Een ander fruitbedrijf dat recent ook beveiligd moest worden, is Van der Lem in Uitgeest. "In juli 2018 werd dit bedrijf een korte periode beveiligd door zwaar bewapende politie toen medewerkers 700 kilo cocaïne aantroffen tussen bananen", aldus John. 

De tweedelige serie Cocaïne Oorlog is sinds 2 december te zien op Videoland. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven