Europese aardappelmarkt (week 49)

Duitsland: goede aardappelexport naar Polen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: de markt wordt enigszins verstoord door een aanbod van aardappelen die het niet lang bewaard kunnen worden (vooral Challenger met rottingsproblemen). De problemen rond contracten en partijen helpen de vraag van de industrie te vervullen. Het is de belangrijkste reden waarom prijzen niet stijgen. Toch zijn sommige telers erin geslaagd om grotere partijen onmiddellijk of op een later tijdstip tegen betere prijzen af te zetten. Bovendien is er sprake van enkele slechte aardappelen van slechte kwaliteit als gevolg van late oogsten bij lagere temperaturen. In Nederland en Duitsland zijn de prijzen steviger, vooral voor Innovator en andere rassen van topkwaliteit/rassen bedoeld voor fastfoodrestaurants.

De meeste markten blijven stabiel, met wat hogere prijzen voor aardappelen van goede kwaliteit of die op specifieke markten. Exporten naar Oost-Europa zijn vertraagd, maar blijven actief naar Groot-Brittannië (vooral bedoeld voor het maken van fish & chips).

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt;

Fontane: prijzen van tussen de 12,50 en de 13,00 €/q, stabiele markt;

Challenger: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt;

Innovator: prijzen van tussen de 13,00 en de 14,00 €/q, ondersteunende markt.

Bintje pootaardappelen:
Heel weinig transacties, weinig vraag, afwachtende markt. Indicatieve prijzen. Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm : 59,00 - 61,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm : 39,00 - 41,00 €/q.

Zaailingenmarkt: opbrengsten, de oogsten en tuberisaties waren beter dan in 2018, maar de zaailingenmarkt (vooral in Nederland) lijkt te zijn vastgelopen vanwege het belang van degraderen als gevolg van virusziekten. Het wordt moeilijk om (naast Bintje) verschillende veelvoorkomende rassen bedoel voor frites (vanaf de vroege oogst of de hoofdoogst) op de vrije markt te vinden. De prijzen liggen vast en speculanten aan de andere kant van de Moerdijk verwachten, net als vorig jaar, dat de onzekerheid zal verdwijnen en de prijzen zullen stijgen…

NC = non coté (place boursière fermée).

Nederland
Enkele tientallen of honderden ha moeten nog worden geoogst, vooral de kleigronden van Noord-Holland. Telers "houden" hun aardappelen droog en gezond. Voor de industrie zijn de meeste prijzen licht gestegen. Ze liggen tussen de 12,50 en de 15,50 € / q, tot 18,50 € / q voor specifieke (klasse 2) industrierassen die een beetje "beter" zijn. Op de binnenlandse versmarkten worden prijsniveaus gemakkelijk gehandhaafd en hebben voorbereiders veel werk. Het aanbod van droge partijen is kleiner. De prijzen liggen tussen de 18 en de 30 €/q.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

Frankrijk
Voor de industrie: stabiele markten voor alle rassen, met prijzen van tussen de 12,50 en de 14,00 €/q, en zoals altijd iets hogere prijzen voor Innovator van tussen de 13,50 en de 14,00 €/q.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Versmarkt: een stijging van de prijzen voor vastkokende aardappelen: 22,83 €/q (vergeleken met 22,33 €/q vorige week), en een stijging van de prijzen voor kruimige en bloemige aardappelen: 21,08 €/q (vergeleken met 20,83 €/q). Telers doen pas afstand van hun partijen, vooral die van hoge kwaliteit, na veel overtuigingskracht. Ze doen gemakkelijker afstand van de partijen met kniptor- of zilverschurftproblemen. Bovendien gaan de exporten naar Polen nog altijd door en zijn de aardappelen van goede kwaliteit. Zullen de naar het oosten geëxporteerde volumes de prijzen de komende weken/maanden beïnvloeden? Dit is een punt van discussie aan de andere kant van de Fagnes… De inkomsten van teeltbedrijven en die op de markten zijn ook beter, terwijl de inkomsten in supermarkten licht dalen (4,4% tussen oktober 2018 en oktober 2019).

Industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor Fontane/Challenger van tussen de 12,50 en de € 13,00/q; hogere prijzen voor Innovator, met prijzen van tussen de 14,50 en de € 15,00/q (vergeleken met 14,00 € 14,50 / q vorige week).

Groot-Brittannië
Duizenden hectaren moeten nog worden geoogst, vooral in het noorden van Engeland: Yorkshire, Midlands... Gemiddelde AHDB-prijzen van de industriële vrije markten stijgen in week 48:
- Maris Piper voor schillers: tussen de 7,04 en 15,25 €/q, afhankelijk van de kwaliteit/grootte;
- Daisy, Ramos, Performer bestemd voor de industrie: prijzen van rond de 16,42 €/q.

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.