Stijgende productie, maar ook grotere vraag

Stabiele prijzen voor de Spaanse zoete aardappelen

De oogst begon in juli, maar rond deze periode zijn in Spanje de grootste volumes zoete aardappelen beschikbaar. De pakhuizen liggen vol voorraden die wachten om afgezet te worden over heel Europa. Ze zullen profiteren van het gunstig koopklimaat van de kerstperiode, ook al is er heel wat concurrentie van verschillende landen.

“Sinds september zien we dat verschillende Europese landen waaraan we zoete aardappelen leveren, hun eigen oogst op de markt aan het brengen zijn. We hebben het over Frankrijk, maar ook Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Nu is er een zeer ruim aanbod zowel in Spanje als in de rest van Europa”, zegt Francisco Rosillo van het in Granada gevestigde Frutos Los Pisaos. "Steeds meer landen in Europa leggen zich toe op de teelt van zoete aardappelen en ook al gaat het niet altijd om de grootste volumes, toch beïnvloeden ze onze verkoop. Deze landen kiezen immers uiteraard eerst voor hun eigen productie", voegt hij eraan toe.

Dit seizoen is er een grotere productie dan vorig jaar toen de oogst te lijden had onder overvloedige regenval in de belangrijkste teeltgebieden. "De kwaliteit is dit jaar geweldig", zegt Francisco Rosillo. Frutos Los Pisaos is gevestigd in Granada maar hun teelt van zoete aardappelen vindt plaats in de provincie Cádiz. Daarnaast teelt en zet het bedrijf ook aardappelen en groenten met bio-certificaat af zoals boerenkool, spitskool, Chinese kool, rode biet, artisjok, pompoen, rode kool, komkommer, prei, venkel en paprika.

Volgens Rosillo is niet alleen in Spanje en Europa de groei van de zoete aardappelteelt duidelijk voelbaar, maar ook in de rest van de wereld. “Europa voert zelfs zoete aardappelen van Australië in, maar ook van Zuid-Amerika en Afrika. Vanaf februari domineren de Verenigde Staten en Egypte met hun producten de Europese markt. Egypte is Spanjes belangrijkste concurrent als het op prijs aankomt, de Verenigde Staten wat betreft de kwaliteit”.

Ook de consumptie van zoete aardappelen blijft stijgen in Europa. “Gelukkig zorgt de groeiende consumptie ervoor dat de prijzen stabiel blijven. Zo is het althans gegaan gedurende het grootste deel van dit seizoen. Anderzijds is er best nog wat ruimte in de markt voor de bio zoete aardappel. Daar kunnen we nog het verschil maken en wellicht is er in dit segment ook minder concurrentie vanuit andere landen”, zegt de teler en exporteur.

“De vraag is momenteel erg hoog met de Kerst in het verschiet. Na de vakantieperiode daalt de verkoop meestal, maar vanaf de laatste week van januari is er weer meer vraag omdat de zoete aardappel een vast product is in de diëten, ideaal om af te vallen. In het begin van het seizoen was er een grote vraag van de verwerkende industrie door de overvloedige regenval in Valencia, hoewel die sector in die periode normaal gezien goed voorzien is”, besluit Francisco Rosillo.

In Spanje worden nog steeds relatief weinig zoete aardappelen geconsumeerd, zeker als de vergelijking wordt gemaakt met Portugal, waar de gemiddelde consumptie per persoon ongeveer 5 keer hoger ligt. Cádiz is het belangrijkste teeltgebied in Spanje, hoewel het areaal de laatste jaren ook is toegenomen in de provincies Granada, Sevilla, Valencia en Alicante.

Voor meer informatie:
Frutos Los Pisaos
Rambla de Puntalón,
Camino de las Ventillas s/n,
18600 Motril, Granada (Spanje)
Tel: +34 958 069 116
lospisaos.es

Francisco Rosillo // rosillo@lospisaos.es // +34 625 877 670
Francisco García // fgarcia@lospisaos.es // +34 637 826 116
Guillermo Justo // guillermo@lospisaos.es // +34 661 319 360


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven