Hongaarse autoriteiten hebben controles niet aangescherpt na Listeria-uitbraak

De Hongaarse autoriteiten hebben de officiële controles op voedselverwerkers niet aangescherpt ondanks een dodelijke uitbraak van Listeria in meerdere landen. 

Het bureau, dat verantwoordelijk is voor het EU-beleid op het gebied van voedselveiligheid en volksgezondheid, concludeert dat het systeem ontoereikend is om te controleren of voedsel van niet dierlijke oorsprong (FNAO) onder omstandigheden wordt geproduceerd die in overeenstemming zijn met verordening no 852/2004 om besmetting met ziekteverwekkers te voorkomen.

Officiële controles zullen niet bijdragen aan het voorkomen van toekomstige Listeria-besmettingen van diepgevroren FNAO noch de kans verkleinen dat niet-conforme producten op de markt belanden, zo blijkt uit het auditverslag.

De groenteverwerkingsfabriek van Greenyard in het Hongaarse Baju was in 2018 de bron van een grote Listeria-uitbraak waar 54 mensen  ziek van werden. Tien van hen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Er wordt gedacht dat de uitbraak al in 2015 is begonnen. De besmette diepgevroren producten werden naar 116 landen geëxporteerd. De terugroepactie kostte Greenyard €25,7 mln. In juni van dit jaar verkocht Greenyard de fabriek aan Roger & Roger, een producent van aardappel- en maïssnacks. 

Klik hier voor het volledige artikel.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven