Marcel van Lith, The Greenery:

"Vraag naar rode bessen komt vroeg op gang in cruciale decembermaand"

Tholen - De decembermaand staat voor veel telers van rode bessen rood omcirkeld. "Voor de afzet van rode bessen is december erg belangrijk", vertelt Marcel van Lith, senior verkoper zachtfruit bij The Greenery. "Waar andere jaren de afzet rond 10 december vlot begon te lopen, is dit jaar de vraag al eerder op gang gekomen. De laatste twee weken vindt het aanbod erg goed de weg naar tal van exportbestemmingen, terwijl andere jaren de Sinterklaasweek vaak nog vrij rustig is. Dat belooft wat, want de Kerstverkoop moet nog beginnen!"

"We hebben door de hitte van afgelopen zomer minder bessen in de bewaring tot onze beschikking. Hierdoor hebben sommige bedrijven behoorlijk wat schade opgelopen. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook voor telers in Duitsland, België, Frankrijk en Noord-Italië. Dat resulteert erin dat ook uit die landen de vraag naar onze bessen vroeg op gang komt", vertelt Marcel. "De binnenlandse vraag is in deze periode nooit zo hoog. Dat zal richting Kerst wel wat toenemen, maar niet in verhouding met de vraag vanuit onze exportbestemmingen."

"De prijzen zijn de laatste weken ook wat opgelopen, al gaat dat niet meteen met euro's per kilo tegelijk. De komende weken zullen de prijzen traditiegetrouw nog wel wat verder gaan stijgen. Maar die hogere prijzen zijn ook nodig door de hogere uitval en ook vereist de zonnebrand meer arbeid aan de bessen. Veel trosjes bevatten een besje dat niet goed is en dat vereist het nodige extra sorteerwerk. Onze sorteer- en pakstations staan voor de komende weken dan ook vol ingepland. Er komen weliswaar de komende weken wat arbeidskrachten bij, maar het is niet zo dat we de capaciteit nog kunnen verdubbelen."

"De schaalvergroting in de teelt en sortering van rode bessen is volgens Marcel volop gaande. "Telers gaan zich steeds meer focussen om in december voldoende sorteercapaciteit beschikbaar te hebben. Dat zal als effect hebben dat het in jaren met voldoende kilo's lastiger wordt om de prijs omhoog te krijgen. Dit jaar hebben we daar geen last van, maar ik verwacht dat het de komende jaren geen automatisme is dat de prijs oploopt. Daar zullen we gezamenlijk hard aan moeten blijven werken, onder meer door ook in de zomerperiode de afzet goed op gang te houden."

Voor meer informatie:
Marcel van Lith
The Greenery
Tel: 0180 656 974
m.vanlith@thegreenery.com 
www.thegreenery.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.