Egyptische invloed op Spaanse sinaasappelprijzen

Wanneer een Spaanse citrusteler een voorstel gedaan wordt om zijn sinaasappelen die pas binnen enkele maanden geoogst zullen worden al op voorhand te verkopen, vraagt hij normaal gezien een prijs die de koper gauw wegwuift. Die haalt aan dat dergelijke prijzen misschien bereikt zullen worden maar dat alles zal afhangen van de prijzen waartegen Egypte zijn fruit zal exporteren.

De daling van de volumes mandarijnen en sinaasappelen laat zich voelen in het hele Middellandse Zeegebied, niet alleen in Spanje en Marokko, maar ook in Egypte. De oogst zal naar verluidt zelfs nog lager uitvallen dan de eerste prognoses lieten zien en die duidden al op een serieuze daling ten opzichte van voorgaande jaren. Daarom ook wordt er geduwd en getrokken bij de verkoop van de laatste Spaanse Clemenules. Eergisteren vlogen ze in de Valenciaanse regio La Plana de deur uit voor een recordprijs van € 0,60 per kilo.

Verwacht wordt dat de Clemenules Kerst niet halen. Al wat er is, is bijna op. Eerst dacht men dat de productiedaling 30% bedroeg, dan sprak men van 50%, maar uiteindelijk wordt het 60% of zelfs meer. Er zijn boomgaarden die slechts een kwart of een vijfde van het normale volume hebben voortgebracht.

De cyclische tekorten van de Clemenules van dit jaar worden versterkt door een evolutie die structureel van aard is. In twintig jaar tijd is er niets van dit ras bijgeplant. Integendeel, er is areaal verloren gegaan en ook de bomen die geënt zijn op Carrizo-wortelstokken sterven wanneer ze een bepaalde leeftijd bereiken. Ze stikken door de ziekte ‘miriñaque’, gekenmerkt door een balvorming net boven de verbindingszone. Maar Egypte heeft geen Clemenules. Hun markt heeft dus niet zoveel invloed op dit ras.

De Egyptische concurrentie raakt vooral de sinaasappelen, meer in het bijzonder in het tweede deel van het seizoen. Dit jaar heeft ook Egypte echter minder oogst, net zoals Turkije, Marokko, Griekenland en Italië. Sommige handelaren zijn naar Egypte geweest enkel en alleen om de piramides te zien. Bij terugkeer verlagen ze echter de druk op de telers niet, schermend met het argument dat alles zal afhangen van Egypte...

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven