Rusland loopt kans op tekort aan bananen wegens importverbod uit Ecuador

Vorige week heeft de Russische Federale Dienst voor Veterinair en Fytosanitair Toezicht, de Rosselkhoznadzor, bekend gemaakt dat het de bananenimport uit Ecuador tijdelijk op zal schorten. 96% van alle bananen die op de Russische markt worden verhandeld, zijn uit Ecuador afkomstig.

De Rosselkhoznadzor zegt dat het besluit genomen is vanwege de vondst van plagen in zendingen uit Ecuador. Als gevolg van het verbod zullen landen in Zuidoost-Azië of China Ecuador mogelijk vervangen als leverancier van bananen. 

Volgens Irina Nagaytseva, van de Association of Food Production and Supply Companies, zijn er twee mogelijk scenario's als Rusland de import uit Ecuador opschort. In het eerste scenario zullen landen in Zuidoost-Azië, zoals de Filipijnen, Vietnam, Thailand en Sri Lanka, meer bananen aan de Russische markt leveren. In het tweede scenario zullen bananen worden vervangen door een andere fruitsoort, zoals appelen."

Nagaytseva zegt dat bananen tot de top drie van populairste fruitsoorten behoren in Rusland. De jaarlijkse consumptie van bananen bedraagt 8 tot 9 kilo per hoofd van de bevolking. In de zomermaanden worden bananen vaak vervangen door seizoensfruit maar in de winterperiode zijn bananen één van de weinige verse fruitsoorten die beschikbaar zijn," zegt ze. 

Zoals te lezen is op russiabusinesstoday.com¸ laat de bananenafzet in Rusland de afgelopen jaren een stabiele groei zien. Vorig jaar importeerde Rusland meer dan 1,5 mln ton bananen ter waarde van bijna €1 mld. Ruim 1,4 mln ton hiervan werd uit Ecuador geïmporteerd, zo'n 22.000 ton uit Costa Rica en 12.500 ton uit Guatemala. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven