Special jaaroverzicht 1-15 juni

Greenyard verkoopt listeria-fabriek, druivenveredelaars maken vuist tegen schending IP-rechten

De junimaand begon met het nieuws dat Greenyard aankondigde dat de Belgische chipsfabrikant Roger & Roger de 'listeria' diepvriesfabriek in Hongarije heeft overgenomen. De groenten, die in de fabriek in Hongarije werden verwerkt, raakten mogelijk besmet met de listeriabacterie. Daardoor moest Greenyard alle diepvriesgroenten terugroepen die tussen 2016 en 2018 in Hongarije waren geproduceerd. 


Udea liet weten te fuseren met Biofresh Belgium. Erik Does, algemeen directeur Udea, stelt dat 'ofschoon de overname van Natudis van september vorig jaar nog halverwege de integratie is, deze samenwerking perfect past in onze visie om met gelijkgestemde bedrijven schaalgrootte te realiseren. 


Fruitteler Karel Paesmans uit het Belgische Limburg gaf 50.000 peren gratis weg. Met de actie wilde de teler duidelijk maken dat de sector in deze omstandigheden geen toekomst meer heeft. “De Ruslandboycot en de Europese plantsubsidies aan Oost-Europese telers heeft ervoor gezorgd dat de Europese markt overspoeld is met hardfruit.  

In een verklaring liet het Ierse Total Produce weten dat het openstaat voor meer overnames ondanks dat het bedrijf zich voornamelijk richt op haar investeringen in de Amerikaanse fruitreus Dole.  Tijdens een vergadering met haar aandeelhouders gaf Total, de voormalige AGF-divisie van Fyffes, aan dat het dit jaar omzetgroei verwacht 'ondanks de zeer competitieve markt en de onzekere internationale handelsverhoudingen'.

Ine Potting is in dienst getreden van Organto, waar ze aan de slag gaat als Business Development Director. Ine is al 30 jaar werkzaam in de AGF-sector en was het laatste jaar actief voor Scherpenhuizen in Eindhoven, waar ze een import/exportafdeling voor overzeese producten heeft opgezet met een uitgebreid avocadoprogramma. Daarvoor was ze werkzaam bij Mission Produce, één van de grootste leveranciers van avocado's wereldwijd.


Van woensdag 5 t/m vrijdag 7 juni vond de zesde London Produce Show plaats in het Grosvenor House Hotel in Londen. Een tiental Nederlandse bedrijven presenteerden zich in een gezamenlijk paviljoen georganiseerd door de Holland Fresh Group en met ondersteuning van de Nederlandse ambassade in het VK.


Vier van 's werelds grootste druivenveredelaars bundelen hun krachten om de toenemende schending van intellectuele eigendoms- en kwekersrechten tegen te gaan, zo maakten vertegenwoordigers van de bedrijven bekend tijdens de Global Grape Summit.  De nieuwe organisatie, die The Breeders Alliance Company heet, is opgericht door Grapa Varieties, IFG, SNFL en Sun World Innovations.


De aardbei heeft de tomaat van de troon gestoten bij de veilingen die zijn aangesloten bij Verbond Belgische Veilingen (VBT). Qua omzet is de aardbei het belangrijkste product geworden en laat daarmee de tomaat achter zich. In het jaar 2018 vertegenwoordigde de aardbeienverkoop een waarde van 152,5 miljoen euro. De tomaat die voorheen de koploper was had vorig jaar een omzet van 148 miljoen euro.


Freight Line Europe biedt vanaf medio juni naast de reeds bestaande activiteiten op het Verenigd Koninkrijk, eveneens geconditioneerd transport aan naar en vanuit Frankrijk. Henk van Berkel en Philippe Berchoux zullen vanaf die datum als onderdeel van de transporteur uit De Lier het transport van zowel groupage als complete vrachten gaan organiseren.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven