Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VTA: gemiddelde opbrengst van 52,9 ton per hectare

De areaaluitbreiding onder de VTA-leden ligt iets lager dan het landelijk gemiddelde. Onder de deelnemers was de areaalgroei ten opzichte van het vorige seizoen 1,8%. De gemiddelde opbrengst per hectare bij de deelnemende telers is 52,9 ton netto. Dit blijkt uit de eerste voorraadinventarisatie die VTA dit seizoen onder haar leden heeft gehouden.

Het CBS kwam onlangs naar buiten met de oogstraming voor het seizoen 2019/2020. Hieruit bleek dat het areaal dit jaar is toegenomen met 3,3% t.o.v. vorig seizoen. Het areaal komt daarmee op 78.900 ha. Met een opbrengst per hectare van 49,3 ton komt de totale oogstraming volgens het CBS uit op 3,9 miljoen ton.

De opbrengst per hectare is bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie iets lager dan eerder bij de proefrooiingen in september was vastgesteld. Toen werd de gemiddelde opbrengst nog ingeschat op 54,1 ton per hectare. De opbrengst bij de deelnemende leden varieert van 40 tot 74 ton per hectare netto. In combinatie met de areaalgroei zorgt de hogere hectareopbrengst voor een toename van 23,6% ten opzichte van vorig seizoen. Dit is 9% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. (Dit is overigens wel 3,2% lager dan seizoen ’17/’18.)

Een aantal leden heeft de voorraadinventarisatie bewust nog niet ingevuld, omdat zij nog volop met rooiwerkzaamheden bezig zijn. Daarbij wordt verschillende malen opgemerkt, dat het de vraag is of alle aardappelen überhaupt wel gerooid zullen worden.

Nog relatief weinig afgeleverd
In november was 16,6% van de oogst afgeleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 33,2% meer afgeleverd dan vorig seizoen. Dit is 6,8% minder dan het 5-jarig gemiddelde.
De absolute voorraad die nu in opslag ligt bij de vaste groep van telers is fors hoger dan vorig seizoen (21,1%) en ook hoger dan het 5-jarig gemiddelde (12,9%). Van de voorraad in opslag is 51% al verkocht. Vorig jaar lag dit op 59%.

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De eerste voorraadinventarisatie met peildatum 15 november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april.

Voor meer informatie
VTA
W: http://www.vtanederland.nl/  

Publicatiedatum: