Chris Chamballu, France Champignon:

“Beperkt aanbod van champignons voor het einde van het jaar”

Er is een piek in de vraag naar champignons voor de feestdagen. Volgens Chris Chamballu, commercieel directeur van France Champignon, is de consumptie veel groter dan de teelt. “Mogelijk kunnen we daardoor niet aan alle eisen voldoen. Er is vooral veel druk vanuit supermarkten en de prijzen stijgen. De grote vraag naar champignons komt elk jaar terug in december. Toch is de teelt niet toegenomen.”

De champignons van France Champignon worden overal in Frankrijk afgezet, maar de activiteiten van het bedrijf zijn geconcentreerd in de Grand Ouest (Bretagne en Pays de la Loire). “De Grand Ouest is ons oorspronkelijke kwekerij. We proberen bij het voldoen aan de vraag van de consument voorrang te geven aan lokaal gekweekte champignons. Maar omdat de vraag explodeerde, hebben we niet genoeg volumes om ze aan de andere kant van Frankrijk te kunnen verkopen.”

Tussen november 2017 en maart 2018 zijn 162 ton Poolse champignons afgezet als Franse champignons. Het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was, heeft daarna een boete gekregen wegens bedrog en gebrek aan traceerbaarheid. Chris weet niet zeker of dit gevolgen zal hebben voor de Franse champignonmarkt. “Het zou kunnen dat er daardoor minder buitenlandse champignons verhandeld worden en het kan een andere reden zijn voor de grote vraag.”

De meeste champigons op de markt worden afgezet in zwarte of blauwe trays. France Champignons verpakt de producten in groene trays om een duidelijk onderscheid te maken tussen de 100% Franse champignons en champignons van een andere oorsprong.

Het bedrijf is ook actief op de markt van producten bedoeld voor de industrie en biedt paddenstoelen voor voorgerechten aan onder het merk ‘Les p'tits marinés’. De producten worden verkocht in Système U-supermarkten. “We zijn al aanwezig in de winkels van de Loire-vallei. Op dit moment blijft het echter wel een regionaal product. ”

Het weekend van 23 en 24 november 2019 was France Champignon aanwezig op de wijn- en gastronomiebeurs van Angers om het ‘p'tits marinés’-assortiment aan consumenten te presenteren. Bezoekers van de beurs hebben meer dan 2.000 kleine schalen vol producten geproefd en gekocht.

Voor meer informatie:
Chris Chamballu
France Champignon
Telefoonnummer: (33) 02 41 40 51 48
Fax: (33) 02 41 40 51 49
chris.chamballu@francechampignon.fr
commercial.frais@francechampignon.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven