Tango en Nadorcott zoals andere jaren

Uitzonderlijk Spaans clementineseizoen

“Dit jaar is de prijs van clementines en citroenen voor de telers gunstiger dan vorig seizoen. Maar het is best mogelijk dat zelfs de betere prijs de mindere volumes clementines niet zal kunnen compenseren”, zegt Sergio Orobal, manager van het Spaanse Catman Fresh.

Volgens Sergio zullen er de helft minder Clemenules, de koningin van de clementines, geplukt worden en kunnen ze nog voor Kerst uitverkocht zijn. “Deze drastische daling is het gevolg van het feit dat niet al het fruit vorig seizoen geoogst is. Door de overproductie bleef heel wat citrus gewoon in de bomen hangen. Door deze last verkeert de plant in een stress-situatie. In sommige percelen hing het fruit van vorig seizoen zelfs nog in de bomen tijdens de bloeiperiode van dit jaar waardoor het nieuwe citrus geen normale groei heeft doorgemaakt", vertelt Sergio Orobal. "Het is belangrijk alle fruit te plukken om het volgende seizoen de beste kansen te geven. Maar het gebrek aan inkomsten heeft dit in sommige gevallen verhinderd. Ook is er minder bemest en daardoor zijn er nu minder volumes beschikbaar."

“Ik heb nog nooit zo'n seizoen meegemaakt in de 29 jaar dat ik al in de sector werkzaam ben. De prijzen zijn hoog, het weer is gunstig geweest en er was ook geen regenval op het moment van de pluk. Over het algemeen zijn de Clemenules beschikbaar tot half januari maar dit jaar weet ik niet eens of we half december halen. We zullen eerder moeten overschakelen op de Clemenvilla. We zullen ongeveer drie weken vroeger beginnen met oogsten zodat Midden-Europa niet zonder clementines raakt”, zegt Sergio.

“Plukken wanneer het fruit mooi van kleur is en een ideaal sapgehalte en brix heeft bereikt, is natuurlijk het best. Vooraf oogsten is niet aan te raden want het kan de verkoop negatief beïnvloeden als het product niet volledig in de smaak valt bij de consument. Tot nu toe hebben we het juiste oogstmoment in acht kunnen houden”, zegt Sergio.

De hoge prijs van de Clemenules zal ook invloed hebben op de Clemenvilla. Onze belangrijkste concurrent is Marokko en ook hun volumes zijn dit jaar veel lager dan normaal, waardoor Spanje momenteel geen Marokkaans product importeert.

“Ook Egypte en Turkije zijn concurrenten. Egypte doet ons toch wel pijn met zijn prijs. Hoewel de Egyptische kwaliteit niet in de buurt komt van de onze, is de prijs vaak de beslissende factor voor de consument”, bekent Sergio Orobal.

“Ons sterke punt is dat Spanje een eindproduct van hoge kwaliteit aanbiedt: in een netje, met etiket, reeds verpakt, enz. Nederland en Duitsland appreciëren dat. Bulk leveren en dan moeten verpakken in de eindbestemming is niet altijd even eenvoudig”, zegt Sergio.

“Dit jaar gaan we kunnen profiteren van de ruimte die de mindere hoeveelheid Turkse citroenen ons laat. Het huidige lagere aanbod van Turkije biedt groeikansen voor de Spaanse citroen”, gaat de manager van Catman Fresh verder. “Het Russische veto laat nog steeds zijn sporen na, ook al zijn Canada en de Verenigde Staten voor ons reeds gevestigde en stabiele markten. Maar ook hier is er natuurlijk een kanttekening te maken met de Amerikaanse importtarieven die een reële impact hebben. Een voordeel is overigens ook dat Turkije rechtstreeks aan Rusland verkoopt en daarom minder interesse heeft om de Europese markt te betreden”, zegt de directeur van het bedrijf uit Alicante.

“Het mandarijnenseizoen van Tango en Nadorcott ziet er dan weer normaal uit en begint in januari. Marokko heeft wel ongeveer 20-30% meer productie in vergelijking met vorig jaar. Daarom moeten we nu nog niet euforisch doen, de prijzen kunnen immers later nog dalen. Al wat nu al de deur uit kan, is meegenomen. Zo kan het seizoen vlugger eindigen, want de Nadorcott komt er aan met grote volumes tegelijk”, voorspelt Sergio.

Catman Fresh, gevestigd in Alicante, werd opgericht in 2004. De groep beschikt over een volume van ongeveer 100.000 ton citrus, waarvan Catman Fresh ongeveer 40.000 ton via zijn klanten op de markt brengt. Het zet ook kaki’s, tafeldruiven, steenfruit, meloenen en watermeloenen af.

 

Voor meer informatie:
Sergio Orobal
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) - Spanje
Tel.: +34 966 747 902
sergio@catmanfresh.com
www.catmanfresh.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven