Eén op de vijf uien in Honduras komt uit Nederland

Nederland is de tiende grootste uienteler ter wereld en de belangrijkste leverancier van Honduras, waaraan het in de laatste 15 jaar meer dan 86 mln kilo heeft geleverd. Eén vijfde van de uien, die in die periode in het Centraal-Amerikaanse land werden geconsumeerd, kwam uit Nederland.

Volgens cijfers van de Centrale Bank van Honduras (BCH) heeft het land de afgelopen 15 jaar 162,6 mln kilo uien geïmporteerd ter waarde van € 51,5 mln. Daarvan kwam 53% uit Nederland, 18% uit België, eveneens 18% uit Guatemala en 5% uit de Verenigde Staten.

In Honduras eet men vooral gele uien (87%), waarvan de importuien bovendien voor meer dan de helft uit Nederland komen (54%). Ook de geïmporteerde rode uien komen grotendeels uit Nederland (56%).

Uit cijfers van het Ministerie van Landbouw en Veeteelt (SAG) blijkt dat de nationale uienproductie twee seizoenen geleden 250.000 zakken van 22,7 kilo bedroeg, ongeveer 5,7 mln kilo, waarvan 1,02 mln kilo bestemd was voor buurland El Salvador.

Duvis Iriarte, teelster en manager van de Uientelersvereniging van Ocotepeque (Aproceo), schat dat haar organisatie 75% van de nationale productie voor haar rekening neemt terwijl de resterende 25% uit de regio's Güinope, Maraita, El Paraíso, La Paz en Comayagua komt.

Bron van inkomsten
Ongeveer 1.000 gezinnen met percelen van minder dan 3,5 hectare leggen zich toe op de uienteelt. De oogst begint in december en eindigt in april. De teelt vindt plaats in landelijke gebieden waar er bijna geen formele banen zijn. Deze families hebben in samenwerking met het ministerie van Landbouw, handelaren en supermarkten de Nationale Uienketen opgericht om koopovereenkomsten te sluiten en prijzen en hoeveelheden te bepalen. Op die manier wordt de nationale teelt beschermd en de uienvoorziening gewaarborgd.

“De uienteelt is een waardevolle economische optie binnen de nationale tuinbouw. Het komt er op aan de sterke punten van de teeltgebieden ten volle te benutten: aanwezigheid van georganiseerde telers met kennis en ervaring, beschikbaarheid van irrigatiesystemen en hybride zaden voor een hoge opbrengst, gebruik van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen en invalswegen die de toegang tot de markt vergemakkelijken”, zegt Roberto Tejada, communicatiemanager van het Hondurees Fonds voor Landbouwonderzoek (Fhia).

Bron: laprensa.hn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven