"Besmet Zuid-Afrikaans citrus dreigt de Europese markten binnen te komen"

De Valenciaanse Telersvereniging (AVA-ASAJA) noemt het immoreel dat Zuid-Afrika vermijdt sinaasappelen en mandarijnen naar de Europese Unie te importeren via havens die strikte en rigoureuze fytosanitaire controles uitvoeren. De telersorganisatie reageert zo op de economische sancties die de Zuid-Afrikaanse citruslobby Citrus Growers Association (CGA) heeft opgelegd aan Zuid-Afrikaanse bedrijven voor het exporteren van citrus via Spaanse havens die, om het met de woorden van de werkgeversorganisatie te zeggen, "een overmaat aan ijver" aan de dag leggen in hun inspecties.

Volgens officiële gegevens van de EU en de CGA blijkt dat Spaanse haventechnici per 40 inspecties van zendingen uit Zuid-Afrika één lading afwijzen door Citrus Black Spot (CBS). Dat cijfer staat in schril contrast met dat van de Nederlandse havens, waar er 966 inspecties nodig zijn om de schimmel te identificeren of erger nog, met dat van het Verenigd Koninkrijk, waar in 1 op de 2.765 inspecties CBS wordt gedetecteerd.

Ondanks het feit dat steeds meer zendingen naar Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden afgeleid, blijkt uit gegevens van Europhyt die reiken tot oktober dat Zuid-Afrika in 2019 in totaal 29 detecties van CBS en Afrikaanse fruitmot heeft verzameld. Dat is meer dan het dubbele dan de 12 gevallen over heel 2018.

“De strategie van Zuid-Afrika om zijn export van citrus naar Europa te vergroten, kent geen scrupules en is gespeend van elke vorm van ethiek. In plaats van ernaar te streven de fytosanitaire veiligheid van hun citrus te garanderen en het risico te minimaliseren dat belangrijke quarantaine-plagen de Europese citrusteelt zou bereiken, mijdt Zuid-Afrika goed uitgevoerde inspecties en profiteert het van de laksheid van andere havens. Het lijkt erop dat de hang naar een groter marktaandeel sterker is dan om het even welke andere overweging”, zegt Cristóbal Aguado, de voorzitter van AVA-ASAJA.

Daarom wijst Aguado de EU en de Europese landen die deelnemen aan de Citrus World Alliance (CWA) er op dat Zuid-Afrika deze nieuwe globale citruslobby niet tot instrument mag maken om de introductie van zijn citrus koste wat kost, besmet of niet, in andere markten te bevorderen. “Er moet met de vuist op tafel worden geslagen en men moet stoppen met het belonen van een land als Zuid-Afrika dat vuil spel speelt terwijl de plantgezondheid in het gedrang is. Het gedrag van Zuid-Afrika is immoreel, maar dat is het eveneens van wie in Europa ermee instemt en het mogelijk maakt. Het is eigenlijk zelfmoord te noemen”.

AVA-ASAJA dringt er op aan dat fytosanitaire inspecties in de havens van binnenkomst een bevoegdheid van de EU zouden zijn en niet, zoals nu gebeurt, afhankelijk zijn van de lidstaten of erger nog, van privé-bedrijven. De vereniging vraagt ook dat de EU, net als de Verenigde Staten, een aantal havens uitkiest waar citrus mag binnenkomen en die ook voorziet van een professioneel inspectieteam. Het vraagt ook dat het de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is die beslist over de te volgen behandelingen voor derde landen die citrus naar de EU exporteren en een groot aantal onderscheppingen laten optekenen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven