Noten, diepgevroren zachtfruit en appelen voornaamste exportproducten Oekraïne

Noten, diepgevroren zachtfruit en appelen waren gedurende de eerste 10 maanden van 2019 de meest geëxporteerde Oekraïense tuinbouwproducten, zo blijkt uit gegevens van de Ukranian Fruit and Vegetable Association. 

In de eerste 10 maanden van het jaar exporteerde Oekraïne ter waarde van €173,3 mln aan hardfruit, zachtfruit en noten en hiermee bereikte de export een recordwaarde van de afgelopen vijf jaar en werd de export van vorig seizoen met 9% overtroffen.

Noten hadden met 74.200 ton en een waarde van €78 mln het grootste aandeel in de export. De voornaamste importeurs van Oekraïense noten waren Turkije, Griekenland, Frankrijk, Azerbeidzjan, Irak, Nederland, Roemenië, Libanon, Bulgarije en Duitsland. Hierbij dient te worden opgemerkt dat Oekraïne, na de VS en Mexico, de grootste exporteur van walnoten ter wereld is. Dit seizoen moesten Oekraïense telers noodgedwongen hun prijzen verlagen als gevolg van de beschikbaarheid van veel walnoten op de markt. Veel landen schalen de teelt en export van walnoten momenteel op en Oekraïne neemt hierin het voortouw. 

Diepgevroren zachtfruit genereerde de eerste tien maanden van dit jaar eveneens een aanzienlijk deel van de Oekraïense exportinkomsten met 41.700 ton en een waarde van €64,3 mln. De toename van de export binnen dit segment wordt aangejaagd door de groeiende wereldwijde consumptie van zowel vers als diepgevroren zachtfruit.

Gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar exporteerde Oekraïne 47.100 ton appelen met een waarde van €13 mln. De export nam in volume met 49% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2018 en in waarde met 33%. Vorig jaar haalde het land een recordappeloogst binnen, vandaar dat een deel van de aanvoer van dit jaar nog bestaat uit appelen van de vorige oogst. 

 

Bron: fruit-ukraine.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven