Hittegolf heeft gevolgen gehad voor verhandelbaar volume maar seizoen ziet er in alle opzichten beter uit

Vroege druiven uit Orange River Zuid-Afrika: Betere maten maar kleinere oogst

De oogst van vroege druivenrassen in Orange River is wat kleiner dan aanvankelijk werd geraamd maar de maten zijn tot de grote opluchting van veel druiventelers wel beter dan vorig jaar. 

"We hebben een goede start van de oogst in Orange River gehad. Het zag er eerst naar uit dat we drie dagen op een rij met temperaturen van 45°C - 46°C te maken zouden krijgen en dat heeft ons ertoe gedwongen alle het fruit te plukken. Er moest ook extra zorgvuldig worden gesorteerd in het pakstation. Dit geldt met name voor het ras Flame. De hittegolf heeft tot op zekere hoogte gevolgen gehad voor onze verhandelbare volumes."

Een teler in Orange River raamt de verliezen van vroege rassen op ongeveer 20%. 

De Zuid-Afrikaanse Weather Service heeft bevestigd dat vorige week het kwik in Vioolsdrif, op de grens van Zuid-Afrika en Namibië, opliep tot 50°C. Dit is een nieuw record voor Zuid-Afrika. De grens bevindt zich niet zo ver van Aussenkehr in Namibië en ongeveer 400 km van Kakamas aan de Orange River. 

De situatie is niet in heel het teeltgebied hetzelfde en FreshPlaza heeft ook vernomen dat de stevigheid en houdbaarheid van druiven uit dit gebied dit seizoen uitzonderlijk goed is.  

Meer XL-druiven beschikbaar
“De maten van de druiven zorgen voor zwaardere trossen en hogere opbrengsten," legt een druivenexporteur uit de regio Orange River uit. "Tot nu toe hebben we minder dan 10% onder de gebruikelijke maten verpakt en 40% boven de gebruikelijke maten. Er zijn duidelijk meer XL-druiven dan vorig jaar."

Een handelaar van een ander bedrijf, die graag anoniem blijft, bevestigt dat er meer grote maten dan vorig jaar worden geoogst. Hij merkt eveneens op dat Britse en Europese retailers niet zoveel extra voor grote maten betalen dan afnemers in het Verre Oosten. De export van Zuid-Afrikaanse druiven naar het Verre Oosten is onlangs van start gegaan. 

Regen en vochtigheid in het noorden hebben weerslag op druiven
De vroege oogst in de noordelijke teeltgebieden, van rassen zoals Prime, Starlight en Flame, is getroffen door zware regenval en aanhoudende vochtige omstandigheden.

Een handelaar vertelt dat de start van het exportseizoen naar Azië dit jaar later is begonnen omdat de druiven uit noordelijke teeltgebieden (Limpop en Mpumalanga) last ondervinden van het weer. "Zelfs als de plantages zijn overkapt met plastic, zoals vrijwel overal in het noorden het geval is, blijft de bodem en de atmosfeer vochtig. Dit seizoen zien we dan ook veel druiven die barsten vertonen.

Europa ziet er goed uit maar er zijn ook bedenkingen
De Europese markt is in de aanloop naar kerst minder vol dan vorig jaar het geval was en de vooruitzichten zijn veelbelovend in dit stadium.

De daling van de beschikbare hoeveelheden zou weleens een gunstig effect op de prijzen in Europa kunnen hebben, zegt een druivenhandelaar. Ondanks de lagere beschikbaarheid zijn er retailers die hun prijzen niet hebben aangepast. 

Een andere handelaar merkt op dat de prijzen nog altijd sterk zijn maar dat aanbiedingen om de afzet te bevorderen een neerwaartse druk kunnen veroorzaken.

“Seizoen is in alle opzichten beter”
Vanaf deze week worden er meer rode druivenrassen, zoals Tawny en Flame in deze regio verpakt, evenals Prime, Arra15 en Sugraone. Ook het verpakken van Thompson gaat deze week van start.

In de regio Olifantsrivier is men ook begonnen met het verpakken van druiven (ook hier heeft men verliezen als gevolg van de hittegolf ondervonden) en ook in Berg River en Hex River zal het seizoen volgens het normale schema verlopen. 

Het ziet ernaar uit dat de oogst in de Boland prima is. Op wat valse meeldauw en ongebruikelijke neerslag na zijn de vooruitzichten hier goed. 

Berichten dat de sector de bovenlijn van de officiële raming van 67,8 mln dozen (4,5 kilo) zal behalen zijn echter voorbarig en volgens een aantal van de handelaren die FreshPlaza heeft gesproken ook niet realistisch. 

"Dit jaar is in alle opzichten een verbetering ten opzichte van de vorige twee seizoenen," aldus een druivenhandelaar uit de Noordkaap. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.