Minister stelt drie tijdelijke maatregelen voor

Crisismaatregelen voor Belgische bedrijven bij no-deal-brexit

Minister van economie en werk Nathalie Muylle (CD&V) stelde tijdens een bezoek aan voedingsbedrijf Agristo maatregelen voor om bedrijven te ondersteunen die getroffen worden door de gevolgen van een eventuele no-deal-brexit. De voedingsindustrie is een belangrijke exportgerichte sector en volgt de Brexit met argusogen.

"We hopen uiteraard nog steeds dat het Verenigd Koninkrijk akkoord zal gaan met de uittredingsregeling", vertelt Nathalie Muylle. "Toch moeten we rekening houden met alle mogelijke scenario's, waaronder dat van een 'no deal'. Voor die specifieke situatie werken we aan een regeling die bedrijven moet helpen om de zwaarste schokken op te vangen." 

Drie maatregelen
De minister stelde drie maatregelen voor die ingeroepen kunnen worden door getroffen bedrijven indien het worst-case scenario van een harde Brexit zich zou voordoen:

1) Vermindering van werk kan worden opgevangen door 'Brexit-arbeidsduurvermindering', waarmee naakte ontslagen vermeden kunnen worden. 

2) Door middel van Brexit-tijdskredit kunnen werknemers een uitkering ontvangen om hun inkomensverlies gedeeltelijk op te vangen. Deze uitkeringen zijn dezelfde als die voor het gewone tijdskrediet. 
 
3) Economische werkloosheid motief Brexit: Op basis van dit specifieke systeem kan een werkgever zijn bedienden in economische werkloosheid plaatsen voor een maximale periode van 8 kalenderweken per jaar bij een volledige schorsing en voor maximaal 13 kalenderweken per jaar bij gedeeltelijke arbeid. 

Voorwaarden
De minister geeft aan dat de maatregelen slechts voor een korte termijn van toepassing zullen zijn, zodat de eerste en zwaarste schok van een no-deal-Brexit kan opgevangen worden. Daarnaast is de regeling enkel bedoeld voor werkgevers die in economische moeilijkheden verkeren als gevolg van de Brexit (werkgevers die op korte termijn worden getroffen door een daling van ten minste 5 % van de omzet). 

Bron: CD&V

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven